Sprostite se na vrtu po feng šuju

Sprostite se na vrtu po feng šuju
Sprostite se na vrtu po feng šuju

Naj vaš vrt ne bo samo delovni koticek, kjer vam zaradi napornega dela po hrbtu curlja znoj. Združite koristno s prijetnim ter si v njem namenite prostor za meditacijo, sproščanje in počitek.

Kdor na vrtu nima dovolj prostora, da bi lahko sedel na travo, lahko sproščujoče trenutke preživlja v zadnji tretjini vrta, ki je tudi sicer najboljši kotiček. Prostor za počitek naj bo mesto, s katerega ne boste imeli neposrednega pogleda k sosedom in na cesto. To vas bo navdajalo z mislijo, da ste na vrtu sami, in prispevalo k občutku, da ste na romantičnem otoku, kot so posebno zamaknjena stanja opisovali pesniki.
Če imate več prostora, poskrbite, da bo ob vašem kotičku tudi voda, ribnik ali fontana, kar koli, samo da vas bo sproščalo ter se ujemalo z vašo naravo, potrebami in možnostmi za vzdrževanje. Najbolje, če ne zavzema prav velike površine, da s svojo močjo ne bo imelo slabega vpliva.

Grmovnice za senco

Uredite si tudi kotiček, kamor se boste zatekli, kadar bo pripekalo sonce ali pa boste potrebovali nekaj trenutkov samo zase. Za pergolo izberite katero od višjih grmovnic, kot sta trta in kivi. Klop pod njo naj nima ostrih robov, visoka naj bo toliko, da boste z nogami dosegli tla, da vam bo udobno, pa nanjo namestite blazine, da boste lahko tudi udobno zadremali. Lahko jo naredite tudi iz kamenja, le vedeti morate, da bo tam imela stalno mesto.

Prostor za meditacijo izberite tako, da boste imeli za hrbtom želvico, torej pergolo, grm ali uto. Kritje naj bo tudi ob strani, na vaši levi naj bo višje kot na desni. S pogledom bodite obrnjeni proti vodi, da se bo vaš duh sprostil in spočil, lahko pa tudi na del vrta, ki vam je še posebno pri srcu. Odsvetujem vam neposreden pogled na teraso ali k sosedom. Sicer pa ni strogih pravil za izbiro prostora, kjer boste meditirali.

Kotiček za zelišča

Na vrtu ne pozabite izbrati kotička, v katerem boste vzgajali zelišča za zdravje in dobro počutje – ameriški slamnik, baldrijan, baziliko, divji slez, čemaž, kamilico, limonino meliso, majaron, ognjič, origano, peteršilj, plahtico, šentjanževko, rožmarin, sivko, šetraj, timijan in žajbelj.

Nekaj zamisli za crkljanje in razvajanje imate. Naslednjič se bomo posvetili oblikovanju vrta, da bo tudi energetsko takšen, kot mora biti.

Cvetovi z vrta v stanovanju

Rumene ali rdeče cvetove posušite, lahko tudi modre, vendar ti navadno hitro zbledijo. Izbirajte med manjšimi cvetovi, ki niso preveč krhki, saj ne bodo tako hitro razpadli. Dekoraciji dodajte dišečo vejico (sivka, rožmarin, timijan), namesto njih lahko na cvetove kanete nekaj kapljic olj, ki vsebujejo te snovi. Tako vaš šopek ne bo samo lep, pač pa bo nagovoril tudi vaš nos. Šopek sestavite tako, da vas bo vsakič, ko ga boste pogledali, nagovarjal k sproščanju in meditaciji.

Avtor: Ksenija Šajn
www.viva.si

Foto: Jupiterimages

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: