Duhovnost

Tadž Mahal in cvet ljubezni

Nadaljeval sem potovanje v Varanasi in vlak se je ustavil v Agri, domovanju Tadž Mahala. Ena od prednosti vožnje v tretjem razredu je, da lahko izstopiš, kjer hočeš, in pozneje skočiš na drug vlak, ki pelje proti tvojemu cilju.

Le kdo ob postanku v Agri ne bi obiskal grobnice iz sedemnajstega stoletja, ki slovi kot eno od svetovnih čudes? Vstopil sem skozi ogromna zunanja vrata in zagledal podolgovat bazen z vodo, vzdolž katerega so rasle ciprese. Na obeh straneh so bili perzijski vrtovi, polni cvetja. V daljavi na koncu bazena je stal Tadž Mahal, za njim pa sta se razprostirala sinje nebo in reka Jamuna. Ko sem se približal, sem občudoval ročno izklesani beli marmor, bogato okrašen s poldragimi kamni.

Počival sem na vrtu, prebiral knjižico o zgodovini Tadž Mahala in izvedel, da je dal mogulski kralj ob smrti svoje najljubše žene zgraditi ta spomenik kot njeno grobnico. Dvajset tisoč delavcev in rokodelcev ga je gradilo dvaindvajset let in ga dokončalo leta 1648. Legenda pravi, da so nadarjenim rokodelcem odsekali roke, da ne bi kje drugje naredili kaj podobnega. Pozneje si je eden od kraljevih sinov prisvojil kraljestvo, nekatere brate je izgnal, druge ubil, očeta pa zaprl v ječo. Prenehal sem brati in skušal v vsem tem videti smisel. Potem ko je kralj zgradil čudovite palače, trdnjave, mošeje in Tadž Mahal, si ga je lastni sin podjarmil in ga vtaknil v ječo. V okovih ujetništva je prestajal strašanske muke, medtem pa so se njegovi svojci spopadali in pobijali med seboj.

To so žalostne posledice pohlepa po moči. V srcu, v katerem raste plevel sebičnega pohlepa, cvet ljubezni ne more preživeti. Premagati zavist, poželenje in pohlep je res pravi dosežek.

Radhanath Svami

Iz knjige Pot domov, avtobiografija ameriškega svamija

www.radhanathsvami.si

foto: thehistoryhub.com

Pokaži več

Radhanath Svami

Priznan vedski učenjak in učitelj bhakti joge. S svojim naukom, ki temelji na vedskih svetih spisih, kot so Bhagavad-gita, Šrimad-Bhagavatam in Ramajana, razkriva, kako naj se ravnamo po svetih izročilih in izluščimo skupno bistvo, ki združuje navidezno različne vere oziroma duhovne poti ter tako kar najbolj obogatimo svoje življenje in prispevamo k duhovnemu preporodu družbe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !