NLPOsebna rast

Vedno imate sebe

Se vam je kdaj zgodilo, da se vam je porušil svet? Da se vam je zdelo, da je vsega konec, da ni pomoči, da ni rešitve? Meni se je to zgodilo več kot enkrat. Vsaj štirikrat v življenju je bil moj svet povsem porušen. Do temeljev. Vsega je bilo konec. Ni bilo pomoči. Ni bilo rešitve. Vsaj tako se je zdelo.

A rešitev se je vsakič našla. In vsakič je bila enaka.

Se vam je kdaj zgodilo, da ste sanjali o rečeh, za katere ste si mislili, da so v resnici dosegljive samo “drugim”, za vas pa so nedosegljive? Tudi to se mi je večkrat zgodilo.

A za marsikatere od takšnih sanj sem našla rešitev, kako jih spremeniti v resničnost. In rešitev je bila vsakič enaka.

V takšnih situacijah smo resnična rešitev lahko le mi sami. Tudi če se vaš svet poruši do temeljev, tudi če se vam zdi, da so vaše sanje povsem neuresničjljive – vedno imate sebe. To ni zgolj fraza, temveč resnica, ki jo morda premalo razumemo.

Ne glede na to, ali želite iz ruševin ustvariti lepo in dobro življenje ali pa iz lepega in dobrega življenja fantastično, sanjsko življenje – dejstvo, da imate sebe, pomeni, da imate na razpolago tolikšen potencial in tolikšne moči, da bi bili osupli, če bi se jih v celoti zavedali. Ker imate sebe, imate vse, kar v resnici potrebujete.

Kaj točno torej imate, ko pravim, da imate sebe?

1. Srce (čustvena inteligenca)

Ljudje in dogodki okrog nas nam včasih prinesejo veselje, srečo in radost, včasih pa razočaranje, vznemirjenje in bolečino. A v resnici ne dogodki ne ljudje sami po sebi nimajo moči, da bi nas osrečili ali onesrečili. Naša sreča in nesreča sta izključna posledica našega pogleda na to, kar se je zgodilo, in nikdar posledica dogodka samega.

Če vam npr. v službi šef nameni nekaj zelo neprijaznih besed,

  • se lahko odločite za vlogo žrtve ter se zaprete v pisarno in se prepustite občutkom žalosti in manjvrednosti;
  • lahko si rečete, da ima človek pač slab dan in težave z obvladovanjem samega sebe, zamahnete z roko in nadaljujete s svojim delom, ne da bi se posebej vznemirjali;
  • lahko pa se sami pri sebi zahvalite za priložnost, da lahko vadite ohranjanje notranjega miru in čustvene stabilnosti tudi v družbi neprijaznih ljudi, in ste zadovoljni, ker vam gre to vedno bolje od rok.

Isti dogodek, trije različni odzivi in posledično trije različni občutki.

Tudi pri dogodkih, ki veliko bolj zaznamujejo vaše življenje kot neprijazen šef, imate še vedno možnost in svobodo, da izberete, kako si jih boste razlagali, kako boste gledali nanje in kako se boste posledično počutili.

Vedno lahko najdete razlago, ob kateri boste nesrečni, potrti, jezni ali besni; in vedno lahko najdete razlago, ki vam bo prinesla olajšanje, mir, zadovoljstvo in srečo.

Najpomembnejši del našega življenja – to so naši občutki oziroma naša sreča – je v resnici torej povsem pod našim nadzorom. Nič zunaj nas ne more vplivati na nas, če tega sami s svojim načinom razmišljanja ne dopustimo.

Tudi če se na zunaj vse poruši, tudi če na videz doživljamo neuspeh za neuspehom, vedno imamo svobodno izbiro glede tega, kako bomo gledali na ta dogodke, kakšen pomen jim bomo pripisali in kako se bomo posledično počutili. In te svobode nam ne more vzeti nihče.

Če se vam zdi to težko ali nemogoče, je tu še ena dobra novica, ki se že navezuje na naslednjo točko: že v tem trenutku  je v vas sposobnost, da se tega naučite. Na vas je le odločitev, ali boste to tudi storili ali ne.

Na koncu koncev so tako vaši občutki in vaša sreča nekaj, nad čemer imate resničen nadzor samo vi. To je prva velikanska moč, ki jo imate, ker imate sebe.

 2. Glava (sposobnost pridobivanja novih znanj in veščin)

Ste v situaciji, ki se vam zdi nerešljiva? Ali pa imate cilje in sanje, v katere v resnici ne verjamte, ker se vam zdijo takšni dosežki rezervirani samo za »druge«, pametnejše in sposobnejše ljudi?

Ena od predpostavk nevrolingvističnega programiranja (NLP-ja) pravi, da je vse, kar zmore en človek, dosegljivo tudi vsem ostalim ljudem. Ta predpostavka NLP-ja med drugim govori o človekovi sposobnosti, da si pridobi nova znanja in veščine ter s pomočjo strategij, kakršne so uporabili uspešni ljudje, tudi sam doseže enake rezultate.

Dejstvo, da obstajajo ljudje, ki so bili sposobni premagati izjemno težke okoliščine, pomeni, da to zmorete tudi vi.  Dejstvo, da obstajajo ljudje, ki so iz povprečnega uspeli ustvariti izjemno življenje, pomeni, da to zmorete tudi vi. Dejstvo, da v svetu obstajajo izjemno dobri kuharji, športniki, programerji itd., pomeni, da to zmorete postati tudi vi, če se seveda tako odločite in za to nekaj naredite.

Verjetno še nimate vseh potrebnih znanj in veščin za takšne dosežke, imate pa že v tem trenutku sposobnost, da ta znanja in veščine uspešno pridobite. Vprašanje je le, ali boste to tudi storili ali ne.

To je torej druga velikanska moč, ki jo imate, ker imate sebe – imate svojo glavo oziroma možgane, s pomočjo katerih si lahko pridobite vsa potrebna znanja in veščine, ki jih boste potrebovali na poti premagovanja svojih izzivov in uresničevanja svojih ciljev in sanj.

 3. Telo

Vaše telo je prava mala kemična tovarna; v njem neprestano potekajo neštete kemične reakcije. Od tega, kaj se dogaja v njem, pa niso odvisni le vaše fizično počutje in vaš izgled, temveč tudi vaše čustvene, intelektualne in ustvarjalne sposobnosti.

Kako vam lahko vaše telo pomaga pri premagovanju življenjskih izzivov ter uresničevanju vaših ciljev in sanj? Telo vam bo seveda zelo hvaležno, če mu zagotovite zdravo prehrano in zadostno količino vode, še posebej pa vas bo nagradilo, če mu privoščite redno rekreacijo.

Le-ta namreč dokazano zmanjšuje stres in tesnobo, dviguje dobro razpoloženje (pripomore namreč k sproščanju endorfinov, hormonov sreče), izboljšuje spomin, zvišuje učinkovitost in ustvarjalnost in še bi lahko naštevali. Pozitivno torej vpliva tako na vaš čustveni kot tudi intelektualni in kreativni del.

Moja prva ljubezen na tem področju je vsekakor tek, novoodkrita pa fitnes. Po zgolj mesecu dni bi o pozitivnih učinkih redne vadbe na moje psihofizično stanje lahko napisala cel članek, toliko jih je! Če želite biti srečnejši in uspešnejši, ne zanemarite svojega telesa  in predvsem redne rekreacije.

Če bi vam torej rekla, da vam podarjam popoln nadzor nad vašimi občutki oziroma nad vašo srečo, zraven pa še sposobnost, da si pridobite kakršno koli novo znanje in veščine ter z njihovo pomočjo premagate vse svoje izzive ter uresničite vse svoje cilje in sanje, bi verjetno dejali, da imate zdaj končno vse, kar potrebujete.

In vse to v resnici že imate!

Imate svoje srce, imate svojo glavo in svoje telo – imate sebe! In iz sebe lahko vedno ustvarite mojstrovino.

Kje boste začeli?

Photo credit: martinak15 / Foter / CC BY

Tagi
Pokaži več

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !