nedelja, 29 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Zaljubi se v sebe

Kristali Kristali Kristali
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Ste kdaj pomislili, kako bi morali biti sebi najbolj pomembni, se ljubiti, se spoštovani, se ceniti in se pogovarjati sami s seboj?

Mogoče se bo tole komu zdelo malce za lase privlečeno ali pa morebiti celo mejno, češ kako pa naj se človek pogovarja sam s seboj. Vi se ne pomenkujete s sabo, z bistvom vas, ne premlevate določene misli kar naprej? Ker nekaj takega je po moje zmenek mene s sabo.

Da se slišimo, kaj potrebujemo, kaj želimo, česa nočemo, kaj nam veliko pomeni, kje smo se pripravljeni boriti in zakaj kje omagamo ne da bi se potrudili dovolj – da vse to je tudi naše bistvo, kdo v resnici smo. Vedno bolj se mi zdi, da prehitro letimo skozi tole naše edino življenje in ob tem brzenju ne utegnemo sebe slišati v tisti polnosti, o kateri danes razmišljam.

Ste kdaj pomislili ali morebiti celo začutili, kaj pomeni biti do sebe ljubeč, se imeti rad ali sebe ljubiti?

No, da ne bo pomote, sedaj poudarjam tisto originalno ljubečo pripadnost sebi kot edinemu bitju, ki ga v resnici imate. Vi ste gospodar svojega telesa, svojih misli, čustev in občutkov. Zato bi bilo res fino, da ste na prvem mestu pripadni sebi. In ne, to ni tisti egoizem in sebični narcisoizem, ko teptamo druge ljudi, da bi za sebe egoistično pridobili koristi v različnih oblikah. Danes je govora o tem, da če do sebe ne čutite ljubezni in sočutja, boste stežka oboje delegirali drugim ljudem, bodisi partnerju, otrokom, staršem ali prijateljem.

Če je čaša vaše vsebine znotraj vas prazna, vam je drugi ljudje ne morejo napolniti. Menim, da jo lahko sami s predanim in ljubečim delom na sebi polnimo z nam lastnim tempom. Pač bolj počasi pri nekaterih zagatnih vzorcih ali programih, ki so v nas bili zakodirani že zelo zgodaj in se jih ne zavedamo, a vplivajo na naše življenjske odločitve ali reakcije. Lahko gre ta preobrazba tudi hitreje, ko gre za prepričanja, ki smo jih gradili tekom odraščanja ali sedaj kot odrasli ljudje, saj se bolj zavedamo, kaj se nam je dogajalo, da smo oblikovali določen odziv. Sama že več kot desetletje delam na sebi, kot rada rečem spogledovanju z mojimi vgraviranimi vzorci, ki so rezultat vpliva in interakcij v moji primarni oziroma izvorni družini. In moji starši imajo njim lastne vzorce, ki so jih prinesli iz njihovih primarnih družim. In tako nazaj generacije in generacije naših prednikov še vedno zelo po tihem vplivajo na nas, česar se seveda ne zavedamo, ker je »vbito« v naš genom. In s tem živimo in sobivamo.

Če ugotovimo, kaj vpliva na vaše odzive sedaj, ko smo odrasli, a korenini v našem ranem otroštvu in odraščanju, potem je večja verjetnost, da jih raztopimo in oblikujemo nove strategije, ki nam sedaj bolj ustrezno služijo in nas začenjajo osrečevati.

Verjemite, vsi imamo polne kovčke različnih slojev mulja in blata v kotičkih naše duševnosti, ki so seveda spretno skriti in zamaskirani, da je težko priti do njih. Sami se pravzaprav že lahko zavedamo, da nas nekateri naši ponavljajoči vzorci motijo, a ker so del nas, jih sami težko preobrazimo v takšne, ki bi nam sedaj bolj zdravo služili. Zato predlagam, da si poiščemo ustrezne strokovnjake, ki v nas lahko oklenejo različne predalnike, ki skrivajo marsikaj preživelega in to nam ne služi več. Sama tako s vodenim procesom pod taktirko prijateljice, ki je strokovnjakinja na svojem področju, odkrivam tolmune lastnih vzorčkov in sem radostna vedno znova, ko se mi sestavi posamezni delček mojega lastnega mozaika osebnosti. No, vsaj meni je to v veliko olajšanje. Kot bi mi veliko breme padlo v globok prepad in se ozrem naprej, nič več nazaj ali dol v prepad. S tem, ko sebe osvežujem od znotraj, lažje razumem različnost čustvovanj mojih strank, saj smo nekako povezani v eno veliko matriko življenja. Kajti, živimo tukaj in sedaj. Lepo se je imeti rad toliko, da si privoščiš notranjo osebnostno preobrazbo, ki posledično pelje k večjemu razumevanju lastnih reakcij.

Zato, zaljubite se v sebe. Imejte se radi. Cenite sebe. Vložite nekaj v svojo bolj zdravo notranjost. Marsikdo odide k lepotnemu kirurgu, da ga »popravi« in polepša na zunaj, kdo od vas pa se je odpravil k meni ali h komu od »kirurgov« za notranjost? Kajti, zunanji videz in notranje počutje in občutenje sebe so pogosto močno skregani. In ker smo družba, ki padamo na zunanjost, se temu posvečamo, ne da bi karkoli spremenili ali nadgradili v naši notranjosti srca ali če želite, duše.

Avatar of Melita Kuhar
Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
follow me
No Tab Selected
No Tab Selected

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

TOP DOGODEK

junij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij
Dogodki za 4 junij