Išči
Generic filters

8 preganjalcev stresa

8 preganjalcev stresa

Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.

Tudi sredi najbolj prenapolnjenega urnika si lahko vzamemo nekaj trenutkov zase in se s preprostimi ukrepi razbremenimo stresa.

8 preganjalcev stresa 18 preganjalcev stresa 28 preganjalcev stresa 2

Pogrejte si roke
Kadar nas prevzameta strah in tesnoba, se živčni sistem odzove s tem, da kri usmeri v največjo mišico in se tako zaščiti pred fizično nevarnostjo. S tem je posredno povezana tudi temperatura naših dlani  – v stresnih situacijah so navadno hladne. Če ogrejemo roke, živčnemu sistemu sporočimo, da se lahko umiri. Že zgolj s tem, da si predstavljate, da so vaše dlani tople, boste preprečili to reakcijo, svetujejo nevrofiziologi.

Nasmešek
S študijo, ki so jo nedavno opravili na Univerzi v Wisconsinu, so znanstveniki dokazali, da so bili ljudje, ki so prejemali injekcije botoksa, manj nagnjeni k jezi, saj je niso mogli izražati. Torej je nemara vendarle nekaj resnice v reklu, da je nasmešek učinkovit tudi tedaj, ko si ga narišemo na silo…

Storite nekaj lepega za sočloveka
Kadar storimo kaj dobrega za sočloveka ali kaj podarimo v dobrodelne namene, storimo več za dobro počutje, kot če bi kupili darilo zase. Enak učinek imajo tudi povsem drobna dobra dejanja…

Oborožite se s polnozrnatimi živili
Nutricionisti svetujejo, naj ob slabem počutju zaužijemo polnozrnat prigrizek. Že pol ure po takšnem zdravem obroku postanemo bolj veseli. Zdravi ogljikovi hidrati namreč dvignejo raven sladkorja v krvi, ta pa poveča koncentracijo hormona sreče, ki je povezan z umirjenostjo in dobrim razpoloženjem.

Podarite si objem
Morda se sliši nenavadno, vendar je res: tudi če objem podarimo sami sebi, to pomaga! Znanstveniki Univerze v Teksasu priporočajo, naj v trenutkih slabega počutja objamemo sami sebe, saj tudi lasten dotik sproži izločanje hormona oksitocina, ki je znan tudi kot hormon ljubezni.

Osredotočite se na izdih
Znano je, da je eden od načinov sproščanja tudi globoko dihanje. Velja tudi, da je za sprostitev najpomembnejši pravilen izdih. S podaljšanjem izdihov namreč vplivamo na parasimpatični živčni sistem, ki pomirja in upočasnjuje srčni utrip. Pri sprostitvenem premoru se zberite ter trikrat globoko vdihnite in izdihnite. Izdihi naj bodo dvakrat daljši od vdihov.

Poplesujte in poskakujte
John Ratey z Univerze Harvard poudarja, da je za izboljšanje razpoloženja dovolj, če samo dve minuti izvajamo vaje, ki pospešijo srčni utrip. Pri tem se namreč sproščajo hormoni, kot so noradrenalin, dopamin in serotonin, ki prispevajo k dobri volji.

Sprostite jezik in čeljust
Ko sprostimo jezik in čeljust, možganom sporočamo, naj izključijo sproščanje stresnih hormonov. Jezik sprostite do te mere, da bo mlahav in nato rahlo odprite usta. To bo takoj omehčalo tudi čeljust – in sprostitev je že na poti.

Avtor: Anja Jurko
www.viva.si

Ali ti je bil članek v pomoč?

Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Tags: , ,
Deli to s prijateljem