Finančna odvisnost

Finančna odvisnost

So in še prihajajo svinčeni in nenavadni časi. Ko smo že pozabili na finančne stiske izpred dobrega desetletja, je sedaj udaril novi izziv. Kako previdno ravnati z omejenimi finančnimi prihodki, ki se bodo v prihodnje še dodatno krčili. Ali začeti koristiti privarčevani denar, ki smo ga lahko dajali na stran v letih debelih krav, ali pa sedaj zategniti pas in si ne privoščiti tistega, kar je še pred dvema mesecema bilo samoumevno, da si gremo kupiti.

Vsakdo od nas se sooča s finančnimi vprašanji na njemu lasten način. Večino prepričanj in vzorcev, kako ravnamo z energijo denarja, kakšen odnos imamo do njega in kako smo opredeljeni, pozitivno ali negativno do denarja, smo povzeli od naših prednikov. Različni pregovori in mnenja očeta ali babice še vedno odzvanjajo v nas.

Pride gospa. Urejena petdesetletnica, visoko izobražena, mnoga leta delala v dobro plačani korporativni službi, ki jo je zamenjala za delo v moževem podjetju. Soprog je sposoben in kreativen, iz nič je ustvaril cvetoče in uspešno podjetje, ona je bila njegova desna roka. Otrok je odrasel in tudi dela v podjetju. Kot vedno, ko ima hudič mlade, jih ima veliko.

Prišel je virusek, ustavil svet. Ohromil je tudi moževo firmo, sčasoma se je izkazalo, da le ni tako uspešna in likvidna. Gospa pove, da je s strani moža doživela prevaro. Pri tem še dodatno pojasni, da jemlje kot prevaro njegovo skrivanje dejanskega stanja podjetja, v katerega je verjela in je bila sveto prepričana, da je res tako denarno prihodkovno, kot je mož prikazoval. Že vsa leta njene zaposlitve v moževem podjetju se je počutila kot njegovo ujetnico, saj je dobivala plačo, ki ji jo je mož, ko sta se kregala očital in ji ponižujoče večkrat rekel, da je ona odvisna od njega in da ga mora upoštevati kot ji on naroči. Glede na njene poprejšnje delovne izkušnje, visoko izobrazbo in razvite managerske veščine se ji je zdelo zelo za malo, da so njene finance tako odvisne od dobre volje moža.

No, sedaj se je pokazal pravi obraz tako moža kot podjetja. Ni denarja za plače, naročila le s težavo prihajajo, račun na katerem naj bi se nalagal višek denarja, je prazen, kar je ugotovila po »pomoti«, ko je na skrivaj gledala v možev telefon, saj ji je njegovo vedenje bilo vse bolj sumljivo in nenavadno. Ni odkrila dopisovanja s kakšno drugo žensko, temveč korespondenco s računovodstvom. Šok je bil močan. Prevara jo je potolkla. Ker ni želela možu odkriti, da ve bolečo resnico o praznih bančnih računih, je po ovinkih vrtala v njega, če ji bo le sam kako povedal, da so na robu finančnega preživetja. Ni ji. Trmasto je zatrjeval, da so sicer res likvidnostne težave, a da se obeta en veliki posel in da naj bo za božjo voljo mirna, ker bo vse v redu.

Ne more mu oprostiti, da jo je tako prevaral. Že kakšno leto je slutila, da se nekaj dogaja, a je bila posvečena delu in prenovi hiše, da bi opazila večje spremembe v poslovanju. Kaj naj naredi, me sprašuje? »Ali mu bom sploh še lahko zaupala?« Svet se ji je podrl, z jeznim tonom komunicira z njim, ki še vedno ne prizna krute resnice. Gospa sedaj išče možnosti kredita oziroma kako bi lahko rešila ona firmo.

Da, zagate, ki jih trenutno gospodarsko in splošno finančno stanje naplavlja na površino, so velike in globoke.

Pomembno je, da si priznamo bolečino in da se umirimo ter s trezno in mirno glavo začnemo iskati rešitve.

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
No Tab Selected
No Tab Selected
Deli to s prijateljem