Indigo otroci – ritem in ustvarjalnost

Duhovnost trgovina Duhovnost trgovina Duhovnost trgovina
OGLAS
Branje dušnega zapisa Branje dušnega zapisa Branje dušnega zapisa
OGLAS

Prejšnjič smo govorili o avtoriteti. Ta se mnogokrat skriva tudi v ritmiziranih okoliščinah, ki ne zahtevajo ustvarjalnosti. Otroci to nezavedno zavračajo, hkrati pa ritmičnost pomaga in jim daje varnost. Skozi ustvarjalnost lahko namreč zelo dobro kanalizirajo odvečna močna čustva, sploh jezo. Če združimo oboje dobimo zmagovalno kombinacijo.

Pomembno je, da se zavedamo, da je tako otrokom kot tudi nam odraslim zelo pomemben ritem in ne smemo tega razumeti, kot da mora biti vsak dan drugačen in iz minute v minuto ne vemo, kaj bomo delali.

Dobro je, da imamo dneve ritmizirane, ker je to otroku v oporu in mu predstavlja varnost. Otroci imajo radi, če se stvari ponavljajo, niso kot mi odrasli, ki potrebujemo konstantno nekaj novega, njim je všeč, da pravljico, ki jim je blizu poslušajo iz dneva v dan. Vendar ritem, kljub zmotnemu prepričanju, da je to tako, ne omejuje ustvarjalnosti.

Zelo pomembno je, da imajo otroci v ritmu dneva/tedna/meseca … ponujene aktivnosti v katerih so lahko ustvarjalni. Seveda mislim to v najširšem možnem smislu – od umetnosti, glasbe, gibanja, kjer lahko ustvarjajo ali poustvarjajo različne vsebine pa vse do tega, da se jim pusti, da kakšno stvar napravijo drugače kot bi jo sicer … Mislim, da je sploh slednja, za nas odrasle kar težka. Primerov, ko smo si odrasli zamislili, kako bomo neko stvar izpeljali pa se je zaradi otrok podrla je neskončno mnogo. Ravno tako je veliko tudi primerov naših briljantnih idej kako kaj popraviti, sestaviti ali ustvariti, a nam ni in ni šlo potem, pa je majhen otrok kar z lepega izstrelil rešitev. Kot, da bi jo stresel iz rokava. Vse to je ustvarjalnost. Zahteva pa veliko potrpežljivosti in odprtega srca, da to lahko sprejmemo.

Ustvarjalnost se lahko kaže tudi v šoli in pomembno je, da je ne prezremo. Ne mislim samo ustvarjalnosti pri umetniških predmetih, ampak zelo na splošno. Mnogim otrokom je šolski sistem vse prej, kot pisan na kožo. V šoli težko zdelujejo, so pod konstantnim stresom, začnejo se obtoževati za napake, sebe videti, kot manjvredne … Občutek, da so dobri jim lahko damo tudi tako, da preusmerimo pozornost na predmete, ki jim grejo, pri drugih pa jih spodbujamo, da razvijejo strategije učenja, ki jim bodo pomagale čez šolanje. Stretegije učenja so čista ustvarjalnost in tu so nekateri pravi umetniki.

Avtor: Pia Klančar
www.nalina.si

foto: Sura Nualpradid, Freedigitalphotos

30
SEP
POSTANI SAM SVOJ DUŠNI MOJSTER
AKAŠKI ZAPISI, ONLINE PROGRAM – »Ključ do duše«
VEČ
Naslednji članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Išči…

Search
Generic filters
Exact matches only

Promocijsko besedilo

Izbrani svetovalci

Brezplačne E-novičke