sreda, 25 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Kako in zakaj nastane travma?

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

»Drevo se spominja, kar sekira pozabi.« je afriški pregovor, ki govori o tem, da se žrtev spominja travme, medtem ko jo napadalec pozabi. Ali je to res in kako nastane travma?

Na dogodke lahko gledamo z vidika osebnosti ali z vidika duše. Osebnost je ujeta v vrtinec čustev, vpeta v odvisnosti od odnosov, podzavestno agresijo do ljudi in podobno. Duša pa je na višjem nivoju, zato se je čustva, travme, odvisnosti in podobno ne tičejo. Duša si je na začetku inkarnacije nadela rokavico osebnosti, ker je želela zbirati izkušnje. In še vedno je njen večji del izven fizičnega sveta, kar navadno imenujejo »višji jaz«.

Zgoraj sem uporabila pojma »žrtev« in »napadalec«. To dvoje obstaja na nivoju osebnosti, na dušni ravni pa ne. Na dušni ravni obstajajo vloge, ki jih igramo, in za katere se večkrat že vnaprej dogovorimo, da jih bomo igrali. Osebnost sebe lahko zaznava kot žrtev, za dušo pa je vse le izkušnja. Žrtev je nekdo, ki je dovolil, da mu je bila vzeta moč, saj je na višjem nivoju vedel, da se bo iz tega nekaj naučil in da bo dobil izkušnjo, ki je drugače ne bi.

Kateri del nas torej doživlja travmo?

Če dogajanje sprejmemo, se nas notranje ne dotakne. Kot travmo človek zazna dogodek, ki ga ne more v polnosti sprejeti. Kadar imamo do zunanjega dogajanja odpor zaradi določenih notranjih prepričanj ali če čutimo, da nam je v dogodku odvzeta moč, nas dogodek razčloveči, povzroči sram, jezo, žalost, strah … v tem primeru doživljamo travmo. V njej se zakrčimo in v nas ostane skupek čustev, ki jih nismo mogli sprejeti. En del naše energije ostane ujete v tistem dogodku.

Žrtev se travme močno spominja, ker je bila napadena, ker ji je bila odvzeta moč in ker so v njej ostala ujeta čustva. Vendar pa ne moremo reči, da se napadalec izmaže brez vsake posledice. Tudi agresorju ni lahko, saj se v njem skoraj vedno pojavi občutek krivde, ker se vsaj podzavestno zaveda, da njegovo dejanje ni v redu.

Čustva v nas ostanejo kot energijski skupek, ki se vedno znova aktivira, ko se nam v življenju zgodi nekaj, kar zbudi naš čustveni spomin na preteklo travmo. To so ljudje, razni življenjski dogodki, ipd, ki nam znajo »pritisniti na gumbe«, da postanemo jezni, začnemo jokati in podobno. Predstavljajo le zunanje sprožilce našega notranjega dinamita.

Ker smo do zdaj govorili le o travmah, povzročenih s strani drugega človeka, naj le omenim še drugo možnost, ko jih doživimo brez napadalca. Zelo travmatična izkušnja je na primer poplava, plaz, ko se sami poškodujemo med aktivnostjo (na primer plezanje), avtomobilske nesreče, ko se sami zaletimo v obcestne zgradbe in podobno. Tudi takšni dogodki nam lahko pustijo posledice, saj imajo mnogi ljudje po avtomobilski nesreči strah pred tem, da bi ponovno sedli za volan.

Za dušo je vse le izkušnja.

Med ljudmi je popularno razmišljanje, da je treba pustiti preteklost v preteklosti in živeti tukaj in zdaj. Na neki ravni res, da se ne smemo preveč ujeti v predelovanje preteklih izkušenj, vendar ne bomo resnično svobodni, dokler ne bomo iz sebe sprostili čustvenega naboja preteklih dogodkov. To najlažje storimo tako, da se dvignemo nad travmo in jo pogledamo z »očmi« duše, ki se ne jezi, ne obsoja, ne zameri, ne joka … Za dušo je vse le izkušnja. Ko se pomirimo s preteklostjo in se rešimo energijske vpetosti, lažje in bolj kvalitetno živimo tukaj in zdaj.

  • Članki
Avatar of Mojca Platinovšek
Pred leti sem se na delavnici srečala s karmično diagnostiko in Marjanom Ogorevcem, kar mi je predstavljalo začetek intenzivnega dela na sebi. Ta način dela mi je zelo blizu, hkrati pa se je v meni zbudila velika želja pomagati ljudem, zato sem se vpisala v šolo karmične diagnostike.

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij