Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Metode za učinkovito sprostitev

foto:pixabay.com
Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas

Aktivne in pasivne metode sprostitve

Predstavljamo vam nekaj metod za učinkovito sprostitev.

Terapija z dihanjem

Metoda: čeprav je dihanje nehoten in samodejen proces, številni komplementarni terapevti poudarjajo, da dihamo premalo in preveč plitvo. Pravilno dihanje omogoči nastajanje energije, ki je gorivo za vse telesne in duševne funkcije, v stresnih situacijah, ko se dihanje pospeši, pa se pogosto izkaže, kako pomembno je nadzorovano dihanje in obvladovanje sproščanja. Terapija z dihanjem, tj. preproste dihalne vaje, ki se jih lahko naučimo tudi sami, pomagajo ublažiti stresne učinke ali omilijo občutke nemoči, utrujenosti, obupa, depresije in posledične napetosti v mišicah.Delovanje: tehnike sproščanja in pomirjajočega dihanja ne morejo biti popolna rešitev za zdravstvene težave, ki so povezane s stresom, kljub vsemu pa tudi konvencionalna medicina priznava, da pravilno dihanje igra pomembno vlogo pri izboljšanju telesnega in duševnega počutja.

Meditacija

Metoda: ne glede na to, ali meditacija spada k prakticiranju katere od svetovnih religij ali pa ta za človeka nima pomembne vloge, imajo vse vrste duhovnega poglabljanja enak cilj. Z meditacijo lahko dosežemo stanje globoke sprostitve, notranje uglašenosti in okrepljenega zavedanja, s katerim se v celoti umaknemo iz zunanje stvarnosti, vzorci, ki se med meditiranjem ponavljajo, pa nam prinašajo pomembne duševne in telesne koristi.Delovanje: znanstvene raziskave kažejo, da je med meditacijo frekvenca valov alfa v obeh možganskih polovicah intenzivnejša kot v običajnih stanjih zavesti (spanje, sanjanje in budnost). To pomeni, da niti v spanju nismo tako globoko sproščeni kot v stanju meditacije. Ker v zadnjem času namenjamo vse večjo pozornost sprostitvi, tudi zdravniki priporočajo meditacijo kot učinkovito tehniko za premagovanje težav, ki so posledica stresa, napetosti in šibkega imunskega sistema.

Reiki

Metoda: oblika japonskega duhovnega zdravljenja, ki temelji na starodavnem tibetanskem budizmu, izhaja iz znanja o pretoku univerzalne (rei) življenjske energije (chi) in prepričanja, da sta telo in duša v ravnotežju, ko je človek »uglašen« s svojim reiki kanalom. Terapevt kot prevodnik s polaganjem rok dovaja prenašalcu chi, s čimer mu odpre ta kanal in omogoči pretok, uravnoteži in dopolni območja, v katerih primanjkuje energije, obenem pa čisti energijske zastoje in spodbuja notranjo moč. Ko je kanal odprt, naj bi ostal dejaven vse življenje.Delovanje: do danes še niso bile opravljene znanstvene raziskave, ki bi podpirale načela reikija, kljub vsemu pa s to metodo samozdravljenja mnogi skušajo lajšati zdravstvene in čustvene težave, povezane s stresom (glavobol, utrujenost, nespečnost, tesnoba), doseči višjo zavest in spodbuditi osebnostno rast.
Mogoče te zanima  Osho: Žensko je treba ljubiti, ne pa jo razumeti

Tai-či

Metoda: kot del tradicionalne kitajske medicine je tai-či v rabi predvsem kot oblika preventivnega zdravljenja, ki skuša omogočiti pretok življenjske energije (či). Terapija je sestavljena iz dihalnih vaj in zaporedja počasnih, skladnih gibov, ki jih med vadbo izvajajo kot na počasnem posnetku. Poznamo več oblik tai-čija, vse pa odlikujejo milina, zbranost in obvladovanje.Delovanje: čeprav mnogi to “meditacijo v gibanju” uporabljajo zgolj za umsko in duhovno sprostitev, jo cenijo tudi kot dodatno terapijo pri težavah s srcem, astmi in črevesnih težavah. Raziskave dokazujejo, da tai-či sprošča mišice in živčni sistem ter izboljša telesno držo in gibljivost.

Tuina

Metoda: starodavno kitajsko tehniko masaže z izmenjavanjem nežnih in močnejših pritiskov rok, celo s stopali in koleni, z drgnjenjem, gnetenjem ali valjanjem, nekateri opisujejo kot »akupunkturo brez igel«. Terapevt s to grobo masažo spodbuja akupresurne točke in oživlja življenjsko energijo či, ki naj bi se pretakala po telesnih kanalih, imenovanih meridiani.Delovanje: čeprav zdravniki na Vzhodu menijo, da je akupresura manj učinkovita od akupunkture, so raziskave potrdile povezavo med vplivanjem na akupresurne točke in izboljšanjem bolezenskih stanj. Tuina osvobaja telo nakopičenih strupenih snovi, spodbuja pretok krvi, prispeva k večji gibljivosti in sproščanju napetih mišic ter blaži bolečine pri menstruaciji, glavobolu ali migreni.
Mogoče te zanima  Kako si lahko pomagamo v primeru čustvenih težav

Či-gong

Metoda: kombinacija meditacije, dihalnih tehnik in gibov, ki temeljijo na nagonskih gibih živali, razvija in izboljšuje kroženje življenjske energije či. Ta tehnika »dela z energijami« je primerna za vsako priložnost in za ljudi vseh starosti, tudi za starejše in šibke, saj se je temeljnih drž lahko naučiti, številne vaje pa je možno izvajajo celo v postelji ali na invalidskem vozičku.Delovanje: raziskave potrjujejo, da či-gong povečuje dotok krvi v možgane, kar ugodno deluje na celoten živčni sistem, prinaša mir in sproščenost, največji vtis pa so naredile izkušnje ljudi, ki se jim je ob pomoči tovrstnih vaj presenetljivo izboljšalo splošno zdravstveno stanje. Pomaga pri nespečnosti, izčrpanosti, živčnosti, težavah s presnovo, visokem krvnem tlaku, bolečinah v hrbtenici in sklepih.Avtor: Regina Hrastnik Vir: viva.si
Naroči v Trgovini Duhovnost
Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Zadnji članki

7 stvari, ki jih lahko naredite, da bo vaš otrok imel dobro samopodobo

7 stvari, ki jih lahko naredite, da bo vaš otrok imel dobro samopodobo

Numerološka napoved 14. 6. 2021

Numerološka napoved 14. 6. 2021

3 laži, ki vam preprečujejo, da bi dosegli uspeh

3 laži, ki vam preprečujejo, da bi dosegli uspeh

Numerološka napoved 13. 6. 2021

Numerološka napoved 13. 6. 2021

Vsaka duša pride na Zemljo s karmičnimi dolgovi

Vsaka duša pride na Zemljo s karmičnimi dolgovi

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem