Obvladovanje uma

V vedski civilizaciji so se že zgodaj v življenju učili, kako uriti um, saj je ta po naravi zelo vihrav in se hitro vznemiri. Rad bega, kot mu zapovedujejo čuti. To je značilno za pogojeno dušo. Kako naj torej brzdamo to nagnjenje in um usmerimo tako, da nas bo dvignil, ne pa potegnil navzdol?

Nadzorovati ga moramo z razumom. Ta ima namreč pomembno vlogo, in sicer da umu daje ustrezne podatke za pravilne odločitve. V skladu s temi se lahko dvignemo ali spustimo na nižjo stopnjo. Z vsako odločitvijo se karmično zapletemo ali pa približamo Bogu. Za to gre pri urjenju uma.

Vloga uma je razmišljanje, in s tem, kako razmišljamo, si določimo celotno življenjsko pot. Če imamo pravi razum, nam bo uspelo um ves čas preusmerjati k pravilnemu razmišljanju in delovanju. Obvladovanje uma je ena najtežjih nalog, ampak na poti bhakti lahko to dosežemo tako, da ga nenehno usmerjamo k višjemu okusu.

Čeprav sprva nimamo višjega okusa, se moramo razumsko zavedati in si zapomniti, kje je pravi nektar. Okusimo ga lahko ob nama kirtanu, petju Gospodovih svetih imen, ki je eden najmočnejših načinov za obvladovanje uma.

Radhanath Svami

O Radhanath Svami

Priznan vedski učenjak in učitelj bhakti joge. S svojim naukom, ki temelji na vedskih svetih spisih, kot so Bhagavad-gita, Šrimad-Bhagavatam in Ramajana, razkriva, kako naj se ravnamo po svetih izročilih in izluščimo skupno bistvo, ki združuje navidezno različne vere oziroma duhovne poti ter tako kar najbolj obogatimo svoje življenje in prispevamo k duhovnemu preporodu družbe.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: