Pet minut, ki vam lahko spremenijo dan … in življenje

Ko sem pred kratkim napisala članek z naslovom »Dan, ki mi je spremenil življenje«, ste me nekateri prosili za kakšno čisto konkretno tehniko, ki sem se jo naučila tistega dne, da sem lahko v tako kratkem času občutke tesnobe, žalosti in ujetosti zamenjala za kup lepih, prijetnih, pozitivnih občutij.

Enostavna tehnika, ki vam jo razkrijem v nadaljevanju, vam ne bo vzela nobenega dodatnega časa – lahko jo, tako kot jaz, izvedete kar med jutranjo prho.

Gre za nekaj preprostih vprašanj, na katera sami pri sebi odgovorite vsako jutro, pričakujete pa lahko številne pozitivne učinke, ne le na področju svojega počutja, temveč tudi širše. Zakaj?

Od vprašanj do praktičnih rezultatov

Vprašanja, ki si jih postavljamo v življenju, določajo naš fokus (torej vsebino naših misli). Od vsebine naših misli so odvisni naši občutki, od naših občutkov je odvisno, kako bomo delovali, od naših dejanj pa so odvisni praktični rezultati, ki jih bomo v življenju deležni.

vprašanja ⇒ fokus ⇒ občutki ⇒ vedenje ⇒ rezultati

Če ilustriram na enostavnem primeru:

Če se npr. človek sam pri sebi večkrat sprašuje, zakaj mu gre vse narobe, s tem samodejno usmerja svoje misli k situacijam, ko stvari niso šle po njegovih načrtih. Ob teh mislih se bo počutil potrtega in brezvoljnega, v takšnem stanju pa bo bolj kot za iskanje konstruktivnih rešitev za svoje izzive verjetno motiviran za dodaten obrok hrane, posedanje pred televizijskim sprejemnikom ipd. Rezultate takšnega vedenja si lahko predstavljate sami.

Če se namesto tega raje vpraša, kako lahko kar najhitreje reši svoje izzive in se ima ob tem še »fajn«, bo svoje misli samodejno usmeril v iskanje novih, kreativnih rešitev, na katere v preteklosti najbrž niti pomislil še ni. Kreativno razmišljanje o možnih rešitvah bo v njem vzbudilo občutke upanja, motiviranosti ipd., zato bo želel svoje ideje prenesti tudi v prakso. Verjetno si zlahka predstavljate, da bo končen rezultat precej drugačen kot v prvem scenariju.

Različna vprašanja – različni praktični rezultati.

Čustveni dom

Pri vsakem svojem problemu oziroma izzivu ste lahko pozorni na to, da si v zvezi z njim postavljate pametna vprašanja (npr. Kako lahko ta problem rešim kar najhitreje in z najmanj truda ter se imam ob tem čim bolj lepo? namesto nekonstruktivnega Zakaj mi gre vedno vse narobe?). Vprašanja iz današnje tehnike pa so bolj splošna in niso namenjen reševanju konkretnih izzivov, temveč izgradnji trdnih temeljev vašega čustvenega doma.

Kaj je čustveni dom? Tako kot imamo fizični dom – stanovanje ali hišo, v kateri bivamo in v katero se vsak dan vračamo, tako imamo tudi čustveni dom – to so čustva in občutki, ki prevladujejo v našem življenju in h katerim se znova in znova vračamo oziroma zatekamo. 

Če je naš čustveni dom pretežno sestavljen iz občutkov žalosti, jeze, obupa ipd., ne bomo le nesrečni, temveč se bo to odražalo tudi v našem splošnem pogledu na svet (nanj bomo gledali skozi temačna očala), v naši (ne)sposobnosti in (ne)uspešnosti pri soočanju z različnimi življenjskimi izzivi in nazadnje v praktičnih rezultatih, ki jih bomo ustvarili.

Če je naš čustveni dom pretežno sestavljen iz notranjega miru, hvaležnosti, veselja ipd., pa seveda ne bomo le srečni, temveč se bo to prav tako odražalo v našem splošnem pogledu na svet (videli ga bomo skozi bolj sončna očala), v naši sposobnosti in uspešnosti pri soočanju z življenjskimi izzivi in posledično tudi v praktičnih rezultatih, ki jih bomo ustvarili.

Ker kvaliteta našega življenja v resnici ni nič drugega kot kvaliteta občutkov, ki jih redno doživljamo, se vam zato splača zgraditi trden, pozitiven čustveni dom … in prav temu je namenjena današnja enostavna tehnika.

Zdaj pa končno zares

Prvi korak: Zapišite si po pet odgovorov na naslednja vprašanja:
1. Kaj v mojem življenju me najbolj osrečuje?
2. Kaj v mojem življenju me najbolj navdušuje?
3. Na kaj v svojem življenju sem najbolj ponosna?
4. Za kaj v svojem življenju sem najbolj hvaležna?
5. V čem v svojem življenju najbolj uživam?

Enostavno, kot sem obljubila. Kaj pa, če v vašem življenju ni ničesar, kar bi vas osrečevalo, navduševalo itd.?

Če tako čutite, to pomeni, da ste svoj fokus oziroma svoje misli usmerili stran od tistega, kar bi lahko bilo vir vaše sreče, navdušenja itd. (ne pomeni pa, da v svojem življenju ne morete najti razlogov za srečo, navdušenje itd., če se tako odločite!).

V tem primeru preprosto prilagodite vprašanje: Kaj v mojem življenju bi me lahko osrečevalo, če bi tako hotela / dopustila? Itd.

Boste videli, da boste hitro našli odgovore. Ljudi, ki pravijo, da nimajo ničesar, zaradi česar bi lahko bili srečni in hvaležni, ponavadi malo za šalo in obenem zelo zares spomnim na dejstvo, da imajo dve roki, dve nogi in glavo – vsaj 5 hitrih razlogov za srečo in hvaležnost!

Drugi korak: Vsako jutro si vzemite nekaj minut časa in si v mislih odgovorite na ta vprašanja. Lahko uporabite odgovore, ki ste si jih zapisali prvi dan, predlagam pa, da večkrat vključite tudi kakšnega novega. Bistveno pa je, da se z odgovori čustveno povežete – torej da si ob vsakem odgovoru dovolite občutiti srečo, navdušenje, hvaležnost itd. Če jih boste samo mehanično recitirali, ne bo od vsega skupaj seveda nobene koristi.

Ponavljajte dan za dnem … in to je vse. Ja, lahko tudi med jutranjo prho, tako da ne potrebujete nobenega dodatnega časa. Presenečeni boste nad ogromno količino pozitivnih občutkov, ki se bodo že zjutraj vtisnili v vas in vas spremljali tudi v nadaljevanju dneva.

Mirnejši, srečnejši in zadovoljnejši boste, s takšnimi čustvenimi temelji pa boste tudi svet in ljudi okrog sebe začeli doživljati drugače. Lažje in uspešneje se boste soočali s svojimi izzivi, samodejno se boste odločali za drugačna, konstruktivnejša dejanja, in posledično poželi pozitivnejše praktične rezultate.

Ne gre sicer za uradno tehniko nevrolingvističnega programiranja (NLP-ja), vsekakor pa je to eden od načinov, kako lahko na ravni misli in občutkov enostavno in učinkovito preprogramirate svoje možgane in zaživite bolje.

foto: huffingtonpost.com

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: