ponedeljek, 23 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Premalo cenimo vsak trenutek, ki ga živimo tukaj in sedaj

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Čas

Vedno bolj sem prepričana, da je ravno čas tista dobrina, ki nam jo najbolj primanjkuje. No, vsaj večini nas, ki delamo, ki smo odgovorni pri svojem delu, ki smo perfekcionisti in hočemo, da je vedno vse in povsod narejeno tipitopi.

Ne bom hipokritska in bom pred vami priznala, da se tudi sama ukvarjam s tem, kako moj omejeni čas, ki ga imam točno 24 ur na dan, tako kot vi, čim bolj ustrezno porabiti za različne dejavnosti, ki me veselijo in delovnimi obveznostmi, torej delom v Svetovalnici, predavanji, pisanjem člankov in predstavljanja mojih dveh knjigic. Mi včasih kakšen prijatelj reče, da naj bom že kdaj bolj spontana, pa se zamislim, ker ko imam delo, res ne morem biti spontana in oditi iz pisarne, ker me je poklical ravno sredi dela, da greva na kavo. Svoj delovni čas moram razporejati glede na razpoložljive termine za stranke, da vsakdo lahko pride čim prej na vrsto. Spontanost in več prostega časa imam rezerviranega za vikende, ko me lahko prijateljica sname s kljuke pa greva na izlet v neznano, če nimava druge agende.

Kar želim poudariti je dejstvo, da premalo cenimo vsak trenutek, ki ga živimo tukaj in sedaj.

Kdaj ste se nazadnje ustavili v norem hitenju čez dan in se prebijali skozi vse obvezne obveznosti, se pogledali v ogledalo, predihali minutko ali dve ter tako napolnili možgane s kisikom, da bodo lažje delovali? Kdaj ste sebe dali na prvo mesto v vseh nalogah, ki jih morate opraviti čez dan? Nikoli, kajne? Ker vse drugo je bolj pomembno kot to, da si vzamete pol ure časa za sebe, za svojega dragega ali drago. Da ne govorim, koliko se res kvalitetno in posvečeno ukvarjate s svojo čudovito in pametno mularijo. Bolj malo. Venomer težite, ali je domača naloga narejena, ali so plakati narisani, pesmica naučena. Po možnosti morate tudi sitnariti, kdaj bo mladi gospodič odnesel smeti ven, mlada damica pa posesala. Ali obratno.

Seveda se zavedam, da morajo biti smeti odnešene in stanovanje posesano in je prav, da tudi otroci opravljajo svoje gospodinjske zadolžitve. Pa vendar, ali ne bi bilo bolje, da se to enkrat za vselej zmenite, kaj kdo kaj postori, da ne izgubljate dragocenega časa za pregovore in teženja, pa si tako prišparane minute pretvorite v bolj ljubečo medsebojno komunikacijo, ki lahko stvori tudi bolj umirjene družinske odnose.

Čas je res izjemno dragocena dobrina, ki je ni v izobilju. Tako meni kot vam teče peščena ura življenja, droben pesek se presipa, meni se ga je nabralo že za dobrih enainpetdeset let.

Mogoče pa je dojemanje časa povezano s staranjem? Ko sem bila mlajša, sem menila, da lahko vse naredim, premaknem, da imam časa na pretek in energije tudi. No, enako mislim in čutim še sedaj, s to razliko, da si sedaj postavljam prioritete, kaj mi je najbolj pomembno, kaj malo manj in kaj še manj in v skladu s tem investiram čas v posamezne tako opredeljene naloge. Poskušam se naučiti in ozavestiti, da lahko zlagoma in bolj pozorno do svojih potreb živim, pa mi ravno tako ne bo nič pobegnilo. Kar mi je namenjeno, vedno najde pot.

Čas si vzemite. Sicer si bo on vzel vas. Slej kot prej, temu ne moremo uiti.

Ko mi ljubeče ravnamo s svojim časom, nam začne vračati, tako da bolj svobodno živimo, ker lahko vse postorimo in se pri tem imamo tudi čisto v redu, brez slabe vesti seveda.

V branje priporočam knjigo Iskreno o osebni rasti >>

Avatar of Melita Kuhar
Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
follow me
No Tab Selected
No Tab Selected

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij