torek, 24 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Ste res v stresu − ali samo dehidrirani?

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Ocenjujejo, da je več kot 75 odstotkov ljudi nenehno dehidriranih, kar je za tako preprosto rešljivo težavo resnično zelo visok odstotek. Toda mnogi se dehidracije sploh ne zavedajo, saj se telo na stres in na dehidracijo odziva zelo podobno. Dehidracija in stres se vrtita v zanimivem začaranem krogu: dehidracija v telesu povzroča stres, stres pa povzroča dehidracijo.

Dehidracija povzroča stres

Vsi telesni organi za nemoteno delovanje potrebujejo vodo. Telo že ob manjši izgubi tekočine (od tri do pet odstotkov) začuti nevarnost dehidracije in se nanjo tudi odzove. Kadar telo izgubi deset odstotkov tekočine ali več, je to že huda oblika dehidracije, ki onemogoči stanja in hojo. Največ vode (85 odstotkov) vsebujejo možgani, zato so na izgubo vode še posebno občutljivi.

Raziskave kažejo, da dehidracija zmanjša raven energije v možganih, to pa utegne sčasoma pripeljati do depresije.

Dehidracija seveda ni edini povzročitelj stresa, drži pa, da je prvo, kar velja narediti, če smo v stresu, pitje večjih količin vode. Dobra hidriranost je namreč najpreprostejša pomoč telesu, ki se spoprijema s stresnimi situacijami, poleg tega zmanjšuje škodljive učinke dolgotrajnega stresa. Za to je najboljša voda. Izogibajte se kavi, sladkim pijačam in alkoholu, saj izsušujejo telo. Da jih telo odstrani, namreč potrebuje še več vode. Primer: če naj telo odplakne kozarec piva, potrebuje tri kozarce vode.

Stres povzroča dehidracijo

Kadar smo v stresu, navadno mislimo na vse drugo kot na to, da moramo piti, zaradi česar postanemo dehidrirani. Dehidrirano telo pa ne deluje več pravilno. Zaradi slabega krvnega pretoka hormoni ne pridejo na svoj cilj, mišice otrdijo, možgani delujejo počasneje … Pomanjkanje tekočine telo pripelje v stres. V takih situacijah si najbolj pomagamo prav s pitjem vode. Voda je naravno pomirjevalo, zato je v stresnih situacijah priporočljivo spiti nekaj vode.

Vloga nadledvičnih žlez

Ob nastopu stresnih dogodkov nadledvični žlezi začneta izločati stresne hormone. Če smo nenehno pod pritiskom, se izčrpata, kar pripelje do težav. Nadledvični žlezi proizvajata tudi hormon aldosteron, ki pomaga uravnavati raven tekočine in elektrolitov; zaradi izčrpanosti se proizvodnja aldosterona zmanjša, to pa pripelje do dehidracije in nizke ravni elektrolitov.

Tako pri stresu kot pri dehidraciji so vključeni naslednji hormoni: kortizol, prolaktin, endorfini in drugi. V primeru kroničnega stresa ali kronične dehidracije so ti hormoni predolgo dejavni, kar resno ogroža telo.

Če na primer predolgo nastaja hormon prolaktin, je to lahko povezano z razvojem raka na prsih, navaja dr. Batmanghelidj.

Če ste torej pogosto v stresu, to ošibi nadledvične žleze, zaradi česar postane vaše telo dehidrirano. Tudi če pijete dovolj, morda ne boste več mogli doseči zadostne hidracije.

Voda ohranja telesno ravnovesje

Najboljše, kar lahko naredite zase, je, da imate vselej s sabo vodo. Pijte jo ves dan po malem, še preden postanete žejni. Ne pozabite, da suha usta in občutek žeje niso znak žeje, pač pa posledica dehidracije.

Besedilo: Andreja Šeme

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij