Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Zenovsko razumevanje uma in zavedanja

foto:pixabay.com
Spremljaj objave: Osho
X

Spremljaj objave: Osho

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas
Vsi mislimo, da se zavedamo; to je ena od oblik našega nezavedanja. Naše zavedanje je samo na funkcionalni ravni. Naučimo se početi stvari, iti v posteljo, zjutraj zgodaj vstati, iti v službo. Vsega se naučimo. Vse to lahko opravi celo robot. Odveč ste. In prav to se dogaja s človeštvom. Robotizirano je.Naučite se vsega, kar je treba, vaš robotski um pa opravlja stvari v vašem imenu. In ko nadzor prepustite umu, se uspavate. Bude se trudijo predramiti vašo zavest in vam pomagati, da bi nedvoumno ozavestili razliko med delujočo zavestjo in čisto zavestjo, ki nima nikakršne funkcije, ampak je le ogledalo.Ogledalo nima funkcije, je pa uporabno, vendar celo, ko se opazujete v njem, ne počne ničesar. Odsev je spontan. Tudi če ga nočete, je odsev vseeno navzoč – ogledalo vas ne potrebuje, da bi se postavili predenj.Zenovski pogled na zadevo je tak: polna luna se zrcali na gladini jezera. Ne želi si, da bi odsevala, pa odseva – tako kot je jezero noče odsevati, pa jo.Ne luna ne jezero pri odsevanju ne opravljata nikakršnega dela. Oba zgolj sta to, kar sta, odsev pa vznikne sam od sebe. Vi počnete, kar pač počnete, in pri tem početju lahko ločite delujočo in čisto zavest.Ko hodite, veste, da hodite? Ko ste tiho, se zavedate svoje tišine? Ali vam takrat, ko jeste, stoji ob strani nekakšna zavest, in vas opazuje, kako jeste? To zavedanje pomeni mogočno razsvetljenje. Nima funkcije, nima uporabnosti, ni sredstvo za dosego kakršnega koli cilja. Samo po sebi je dovolj. Predstavlja tako mogočno zadovoljstvo s seboj in vesoljem, tako poglobljeno prepuščanje, da vam ni treba početi ničesar.To, da ste, je več kot dovolj – gre za radost zgolj bivanja, blaženost, ki jo prinaša bivanje samo.

Povzeto iz knjige Knjiga o niču, Osho

Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

  • Članki
Osho je eden najbolj znanih in najprovokativnejših duhovnih učiteljev našega časa. Sprva je v sedemdesetih letih 20. stoletja pritegnil pozornost mladih na zahodu, ki so želeli doživeti meditacijo in preobrazbo. Več kot dve desetletji po njegovi smrti leta 1990, se vpliv njegovih naukov še naprej širi in najdemo iskalce vseh starosti v tako rekoč vseh državah sveta.

Izpostavljeni dogodki

Izpostavljena storitev

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Kaj je smrt?

Kaj je smrt?

Numerološka napoved 17. 5. 2021

Numerološka napoved 17. 5. 2021

Sporočilo akaških zapisov 17. 5. 2021

Sporočilo akaških zapisov 17. 5. 2021

Življenjska prepletenost, 2.del

Življenjska prepletenost, 2.del

Življenjska prepletenost

Življenjska prepletenost

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem