Avtomobili iz ananasov in banan? Znanstveniki trdijo, da jih bomo vozili čez dve leti

Sao Paulo – Avtomobili, izdelani iz ananasov in banan, bi lahko na ceste prišli že v roku dveh let, trdijo znanstveniki. Z ultimativno zeleno tehnologijo naj bi brazilskim znanstvenikom iz vlaken iz omenjenega sadja uspelo ustvariti novo generacijo zelo močnih materialov. Prepričani so, da iz novega materiala ne bodo sestavljali le avtomobilskih karoserij temveč tudi dele motorja.

Plastiko, narejeno iz vlaken iz sadja, že preizkušajo proizvajalci, ki so prepričani, da bi jo lahko na trg spravili v roku dveh let. Dr. Alcides Leao z univerze v Sao Paulu je sporočil, da so ugotovili, da mikroskopska vlakna, ki jih najdemo v ananasu in bananah, materialu izboljšajo trdnost. “Značilnosti te plastike so neverjetne,” so sporočili z zveze kemikov v ZDA. “Je lahka, vendar trdna – 30 odstotkov lažja in od trikrat in štirikrat močnejša od navadne.”

“Verjamemo, da bo v prihodnosti veliko avtomobilskih delov, med drugim armaturna plošča, odbijači in stranice, narejenih iz nano vlaken iz sadja. Zagotovo bodo pripomogli k zmanjševanju teže avtomobila in tako povečali njihovo učinkovitost.”

Z vlakni izboljšano plastiko naj bi v prihodnje lahko uporabljali tudi pri proizvodnji neprebojnih jopičev in lahki vojni opremi. Nov material naj bi bil tudi bolj odporen na vročino, bolj učinkovit pri razlitju goriva.

Rastlinska vlakna sicer že stoletja uporabljajo pri proizvodnji papirja, znanstveniki pa so nedolgo nazaj odkrili zelo majhna “nano” celulozna vlakna – tako majhna, da bi jih v človeški las lahko spravili kar 50 tisoč. Te lahko uporabijo pri izboljšanju trdnosti drugih materialov na podoben način kot steklena vlakna uporabljajo v proizvodnji plastike.

Avtor: (tp, Daily Mail)
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: