Osebnostna rast

Delaš spremembo ali se samo delaš?

Pogosto se odločimo, da naredimo spremembe v svojem življenju. Nekateri vsak teden, nekateri vsak dan in nekateri vsak teden. Večinoma pa se sami sebi pretvarjamo, da delamo spremembe. Mojstri smo odlašanja in iskanja izgovorov. Cona udobja je tako privlačna in tako močna, da nas kot magnet vleče nazaj. Odločamo se za spremembe in delamo le rahle in navidezne. Mislimo, da smo nekaj naredili, da smo se premaknili. V bistvu pa samo izigravamo sami sebe.

Ljudje, ki delamo na sebi, se udeležujemo delavnic osebne rasti, v svoje življenje vnašamo veliko sprememb. Še vedno pa večinoma veliko premalo. Le s spremembami se nam življenje lahko spremeni. Nekaj se jih zgodi dokaj pasivno in hitro že po kakšni delavnici. Ampak smisel tega življenja je, da si ga res kreiramo po svoje in da stopimo na tirnice svojega življenja, svoje ustvarjalnosti. Ni smisel, da se samo izogibamo težavam in da si vedno znova rešujemo življenje in da nam je cilj, da je vse OK.

Namen tega življenja je, da gremo skozi težave in izzive in da se krepimo. Potrebno je delati spremembe in si dovoliti, da se vedno dogaja nekaj novega. Potrebno je biti aktiven v življenju, če želiš vedno bolj polno živeti. Z vedno več pasive gre samo na slabše.

Naše okolje nam je zrcalo. In kot si na zasebnem nivoju iščemo izgovore in odlašamo, na kolektivnem nivoju so dober prikaz tega politiki. Zato naslednjič dvakrat premislite preden boste govorili proti njihovemu delu, saj mogoče podobno vi delujete v svojem življenju. Biti politik danes pomeni iskati izgovore, komplicirati, odlašati in se izogibati velikim spremembam. Če to dobro opravlja, ohranja svoj položaj. Če bi začel vnašati spremembe, bi naletel na oster odziv volilcev. Politik se obnaša glede na energijo celotne skupnosti, dela to, kar delajo vsi. In kolikor kolektivno blokiramo spremembe, toliko tudi oni samo odlašajo z njimi. V zadnjih letih si celo državljani želijo spremembe, ampak take, da same pridejo in da ne rabimo nič za njih spremeniti.

Če si želimo kaj spremeniti v svojem življenju, je to potrebno narediti. Vsi vsak dan in vsako minuto odločamo o svojem življenju. Vedno imamo možnost, včasih je treba tudi vztrajati. Če si spremenimo svoje preživljanje časa, svoj odnos do ljudi, življenja in izzivov, se nam življenje spremeni. Sicer pa smo mojstri izgovorov in kasneje pritoževanja. Vsako obstoječe stanje je posledica preteklih in vsako bodoče je posledica sedanjosti.

V svoje življenje vnesimo revolucijo in ne samo majhne spremembe. To je samo izgovor. Vsak si lahko sam spremeni svoje življenje. V istem okolju in z istimi ljudmi se ti lahko dogaja čisto nekaj drugega.

Haris Omanovič

foto: realize.coop

  • Članki

V Hiši radosti vodimo in organiziramo delavnice osebne rasti po celi Sloveniji, največ pa v Ljubljani, kjer imamo tudi svoje prostore. Osrednja voditelja delavnic sta Haris in Ana Omanovič.

Pokaži več

3 thoughts on “Delaš spremembo ali se samo delaš?”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !