torek, 24 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Hipnoza: zgrešene predstave

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Na žalost se velika večina ljudi seznani s hipnozo preko spektakularnih filmov produkcije Hollywooda. Tako lahko v takih nestrokovnih filmih vidimo neverjetne stvari in učinke hipnoze, kar na gledalce vpliva vse prej kot pozitivno.

Poglejmo si najpogostejše zgrešene predstave o hipnozi
  • Stranka ne bo mogla priti iz hipnoze nazaj v budno stanje
To enostavno ni mogoče. Hipnotično stanje je zelo podobno spanju (ni pa isto), tako da se lahko v najhujšem scenariju zgodi, da oseba enostavno zaspi in se prebudi ko je naspana, povsem pri sebi in v redu.
  • Stranka bo v hipnotičnem stanju izdala svoje najbolj osebne skrivnosti
To ni možno. Tudi v globokem hipnotičnem stanju je še vedno prisoten t.i. kritični faktor, ki omogoča izražanje svobode izbire stranke. Vsaka hipnoza je avtohipnoza, v to ni dvoma.
  • Hipnoza je enaka spanju
Ne, hipnotično stanje se dogaja v t.i. alfa stanju  možganskih valov in morda v plitki obliki theta stanja. Spanje pa se vedno dogaja v globokem theta ali celo delta stanju možganskih valov. Hipnotično stanje NI spanje, je le stanje globoke sproščenosti in sugestibilnosti.
  • Stranka se po hipnozi ne bo spominjala vsega.
Vsakdo se lahko po hipnozi spomni vsega, kar se je dogajalo med seanso hipnoze. Izjeme tukaj so seveda zelo globoka stanja hipno transa (t.i. somnabolizem); taka stanja so zelo redka. Prav zato se seanse hipnoterapije (v okviru Inštituta Trans. Psih.) praviloma snemajo na audio ali video zapise.
  • Stranka ne bo imela kontrole nad dogajanjem v seansi.
Kot rečeno, kritični faktor (obrambni mehanizmi, presoja, svoboda izbire) je tudi v najglobljem hipnotičnem transu še vedno prisoten. V hipno transu ne boste nikoli storili ničesar, kar sami ne bi izbrali.
Torej, tiste spektakularne “on stage” oz odrske demonstracije hipnoze, v katerih ljudje kikirikajo, se slačijo in se morda ne morejo spomniti svojega imena – z vsem tem so se ti ljudje strinjali in do dopustili, da se jim te stvari sugerirajo. To je bila njihova izbira. Nič mističnega, nič posebnega, torej. Vsaka hipnoza je avtohipnoza, naj to še enkrat poudarim.
Stranka bo v hipnotičnem stanju vedno govorila resnico.
Nemogoče. Ljudje nismo stoli in kamni in drva, temveč imamo relativno svobodno voljo. In globoka sproščenost, kar hipno trans zares je, te svobode izbire ne anulira.
  • V hipno stanju je mogoče razrešiti kateri koli problem, na hitro in trajno.
Ne, hipnoterapija (torej terapevtski pristop k reševanju težav s pomočjo hipno stanja) NI neka čudežna pilula ali urgentna pomoč. Napredek v življenju je proces, ne pa 1-2-3 dejanje, in utegne trajati tudi dolgo časa.
Nadalje, precej bolje je, da se s svojimi težavami soočite tudi pri budni zavesti, torej s pomočjo klasične (psiho)terapije. Vzroki za težave so resnični in najbolje jih je ozavestiti in razrešiti v vsakdanjem življenju s pomočjo poglabljanja realnosti in prevzemanja odgovornosti zase, ne zgolj v hipno stanju.
Srednja pot je dobra izbira pri tem, kombinacija psihoterapije in hipnoterapije.
  • Hipnoza je v bistvu kontrola uma.
Ne, hipnotično stanje je zgolj stanje globoke telesne in umske sproščenosti in s tem povečane sugestibilnosti. Nemogoče je druge pripraviti do česarkoli, če tega sami ne dopustijo. In še v primerih, ko to dopustijo (kot je to recimo v primerih “on stage” hipnoze), je to zgolj kratkotrajno.
  • Nemogoče je hipnotizirati vsakogar.
Ne, vsakdo ima v sebi kapaciteto progresivne sprostitve, sugestibilnosti in mentalne umirjenosti. Vsakogar, ki se res odpre, zaupa svojemu terapevtu in si dovoli upoštevati sugestije med seanso hipnoze, je mogoče hipnotizirati. Nekateri ljudje pač niso dovolj odprti in se nočejo prav zares odpreti, to je vse.
  • V hipnozi je mogoče najti ključne vzroke za težave, odvisnosti, fobije.
To je le delno res in precej poenostavljeno povedano.
Namreč, za trajni napredek v vsakdanjem življenju (odnosi, finance, intima itd…) je ključnega pomena prevzemanje odgovornosti zase, soočanje in poglabljanje realnosti do sebe, drugih in sveta. In to se v hipno stanju, iskreno rečeno, ne da storiti tako temeljito, kot je to mogoče v klasični seansi (psiho)terapije. Vsekakor pa je tudi hipnoterapija zelo učinkovito orodje na poti trajne sreče.
  • Članki
Avatar of Edmond Cigale
Neodvisni svetovalec, direktor Inštituta Transpersonalne Psihologije, končal podiplomski študij transpersonalne psihologije, strokovna usposabljanja nenasilne komunikacije ter transpersonalne in klinične hipnoterapije.

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij