Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Hipnoza: zgrešene predstave

tommyvideo / Pixabay
Spremljaj objave: Edmond Cigale
X

Spremljaj objave: Edmond Cigale

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas
Na žalost se velika večina ljudi seznani s hipnozo preko spektakularnih filmov produkcije Hollywooda. Tako lahko v takih nestrokovnih filmih vidimo neverjetne stvari in učinke hipnoze, kar na gledalce vpliva vse prej kot pozitivno.
Poglejmo si najpogostejše zgrešene predstave o hipnozi
  • Stranka ne bo mogla priti iz hipnoze nazaj v budno stanje
To enostavno ni mogoče. Hipnotično stanje je zelo podobno spanju (ni pa isto), tako da se lahko v najhujšem scenariju zgodi, da oseba enostavno zaspi in se prebudi ko je naspana, povsem pri sebi in v redu.
  • Stranka bo v hipnotičnem stanju izdala svoje najbolj osebne skrivnosti
To ni možno. Tudi v globokem hipnotičnem stanju je še vedno prisoten t.i. kritični faktor, ki omogoča izražanje svobode izbire stranke. Vsaka hipnoza je avtohipnoza, v to ni dvoma.
Ne, hipnotično stanje se dogaja v t.i. alfa stanju  možganskih valov in morda v plitki obliki theta stanja. Spanje pa se vedno dogaja v globokem theta ali celo delta stanju možganskih valov. Hipnotično stanje NI spanje, je le stanje globoke sproščenosti in sugestibilnosti.
  • Stranka se po hipnozi ne bo spominjala vsega.
Vsakdo se lahko po hipnozi spomni vsega, kar se je dogajalo med seanso hipnoze. Izjeme tukaj so seveda zelo globoka stanja hipno transa (t.i. somnabolizem); taka stanja so zelo redka. Prav zato se seanse hipnoterapije (v okviru Inštituta Trans. Psih.) praviloma snemajo na audio ali video zapise.
  • Stranka ne bo imela kontrole nad dogajanjem v seansi.
Kot rečeno, kritični faktor (obrambni mehanizmi, presoja, svoboda izbire) je tudi v najglobljem hipnotičnem transu še vedno prisoten. V hipno transu ne boste nikoli storili ničesar, kar sami ne bi izbrali.
Torej, tiste spektakularne “on stage” oz odrske demonstracije hipnoze, v katerih ljudje kikirikajo, se slačijo in se morda ne morejo spomniti svojega imena – z vsem tem so se ti ljudje strinjali in do dopustili, da se jim te stvari sugerirajo. To je bila njihova izbira. Nič mističnega, nič posebnega, torej. Vsaka hipnoza je avtohipnoza, naj to še enkrat poudarim.
Stranka bo v hipnotičnem stanju vedno govorila resnico.
Nemogoče. Ljudje nismo stoli in kamni in drva, temveč imamo relativno svobodno voljo. In globoka sproščenost, kar hipno trans zares je, te svobode izbire ne anulira.
  • V hipno stanju je mogoče razrešiti kateri koli problem, na hitro in trajno.
Ne, hipnoterapija (torej terapevtski pristop k reševanju težav s pomočjo hipno stanja) NI neka čudežna pilula ali urgentna pomoč. Napredek v življenju je proces, ne pa 1-2-3 dejanje, in utegne trajati tudi dolgo časa.
Nadalje, precej bolje je, da se s svojimi težavami soočite tudi pri budni zavesti, torej s pomočjo klasične (psiho)terapije. Vzroki za težave so resnični in najbolje jih je ozavestiti in razrešiti v vsakdanjem življenju s pomočjo poglabljanja realnosti in prevzemanja odgovornosti zase, ne zgolj v hipno stanju.
Srednja pot je dobra izbira pri tem, kombinacija psihoterapije in hipnoterapije.
  • Hipnoza je v bistvu kontrola uma.
Ne, hipnotično stanje je zgolj stanje globoke telesne in umske sproščenosti in s tem povečane sugestibilnosti. Nemogoče je druge pripraviti do česarkoli, če tega sami ne dopustijo. In še v primerih, ko to dopustijo (kot je to recimo v primerih “on stage” hipnoze), je to zgolj kratkotrajno.
  • Nemogoče je hipnotizirati vsakogar.
Ne, vsakdo ima v sebi kapaciteto progresivne sprostitve, sugestibilnosti in mentalne umirjenosti. Vsakogar, ki se res odpre, zaupa svojemu terapevtu in si dovoli upoštevati sugestije med seanso hipnoze, je mogoče hipnotizirati. Nekateri ljudje pač niso dovolj odprti in se nočejo prav zares odpreti, to je vse.
  • V hipnozi je mogoče najti ključne vzroke za težave, odvisnosti, fobije.
To je le delno res in precej poenostavljeno povedano.
Namreč, za trajni napredek v vsakdanjem življenju (odnosi, finance, intima itd…) je ključnega pomena prevzemanje odgovornosti zase, soočanje in poglabljanje realnosti do sebe, drugih in sveta. In to se v hipno stanju, iskreno rečeno, ne da storiti tako temeljito, kot je to mogoče v klasični seansi (psiho)terapije. Vsekakor pa je tudi hipnoterapija zelo učinkovito orodje na poti trajne sreče.
Naroči v Trgovini Duhovnost
Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

  • Članki
Neodvisni svetovalec, direktor Inštituta Transpersonalne Psihologije, končal podiplomski študij transpersonalne psihologije, strokovna usposabljanja nenasilne komunikacije ter transpersonalne in klinične hipnoterapije.

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Sporočilo ob otvoritvi zvezdnega Portala na poletni Solsticij

Sporočilo ob otvoritvi zvezdnega Portala na poletni Solsticij

Upasaka 4: Identiteta s telesom

Upasaka 4: Identiteta s telesom

Zaposlitve in poslanstva duhov

Zaposlitve in poslanstva duhov

Numerološka napoved 21. 6. 2021

Numerološka napoved 21. 6. 2021

Astrološka napoved: Danes, 20. 6. 2021 Jupiter stopi v retrogradno fazo

Astrološka napoved: Danes, 20. 6. 2021 Jupiter stopi v retrogradno fazo

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem