Hipnoza: zgrešene predstave

Hipnoza: zgrešene predstave
Hipnoza: zgrešene predstave

Na žalost se velika večina ljudi seznani s hipnozo preko spektakularnih filmov produkcije Hollywooda. Tako lahko v takih nestrokovnih filmih vidimo neverjetne stvari in učinke hipnoze, kar na gledalce vpliva vse prej kot pozitivno.

Poglejmo si najpogostejše zgrešene predstave o hipnozi
  • Stranka ne bo mogla priti iz hipnoze nazaj v budno stanje
To enostavno ni mogoče. Hipnotično stanje je zelo podobno spanju (ni pa isto), tako da se lahko v najhujšem scenariju zgodi, da oseba enostavno zaspi in se prebudi ko je naspana, povsem pri sebi in v redu.
  • Stranka bo v hipnotičnem stanju izdala svoje najbolj osebne skrivnosti
To ni možno. Tudi v globokem hipnotičnem stanju je še vedno prisoten t.i. kritični faktor, ki omogoča izražanje svobode izbire stranke. Vsaka hipnoza je avtohipnoza, v to ni dvoma.
 
  • Hipnoza je enaka spanju
Ne, hipnotično stanje se dogaja v t.i. alfa stanju  možganskih valov in morda v plitki obliki theta stanja. Spanje pa se vedno dogaja v globokem theta ali celo delta stanju možganskih valov. Hipnotično stanje NI spanje, je le stanje globoke sproščenosti in sugestibilnosti.
 
  • Stranka se po hipnozi ne bo spominjala vsega.
Vsakdo se lahko po hipnozi spomni vsega, kar se je dogajalo med seanso hipnoze. Izjeme tukaj so seveda zelo globoka stanja hipno transa (t.i. somnabolizem); taka stanja so zelo redka. Prav zato se seanse hipnoterapije (v okviru Inštituta Trans. Psih.) praviloma snemajo na audio ali video zapise.
 
  • Stranka ne bo imela kontrole nad dogajanjem v seansi.
Kot rečeno, kritični faktor (obrambni mehanizmi, presoja, svoboda izbire) je tudi v najglobljem hipnotičnem transu še vedno prisoten. V hipno transu ne boste nikoli storili ničesar, kar sami ne bi izbrali.
Torej, tiste spektakularne "on stage" oz odrske demonstracije hipnoze, v katerih ljudje kikirikajo, se slačijo in se morda ne morejo spomniti svojega imena – z vsem tem so se ti ljudje strinjali in do dopustili, da se jim te stvari sugerirajo. To je bila njihova izbira. Nič mističnega, nič posebnega, torej. Vsaka hipnoza je avtohipnoza, naj to še enkrat poudarim.
Stranka bo v hipnotičnem stanju vedno govorila resnico.
Nemogoče. Ljudje nismo stoli in kamni in drva, temveč imamo relativno svobodno voljo. In globoka sproščenost, kar hipno trans zares je, te svobode izbire ne anulira. 
 
  • V hipno stanju je mogoče razrešiti kateri koli problem, na hitro in trajno.
Ne, hipnoterapija (torej terapevtski pristop k reševanju težav s pomočjo hipno stanja) NI neka čudežna pilula ali urgentna pomoč. Napredek v življenju je proces, ne pa 1-2-3 dejanje, in utegne trajati tudi dolgo časa. 
Nadalje, precej bolje je, da se s svojimi težavami soočite tudi pri budni zavesti, torej s pomočjo klasične (psiho)terapije. Vzroki za težave so resnični in najbolje jih je ozavestiti in razrešiti v vsakdanjem življenju s pomočjo poglabljanja realnosti in prevzemanja odgovornosti zase, ne zgolj v hipno stanju.
Srednja pot je dobra izbira pri tem, kombinacija psihoterapije in hipnoterapije.
 
  • Hipnoza je v bistvu kontrola uma.
Ne, hipnotično stanje je zgolj stanje globoke telesne in umske sproščenosti in s tem povečane sugestibilnosti. Nemogoče je druge pripraviti do česarkoli, če tega sami ne dopustijo. In še v primerih, ko to dopustijo (kot je to recimo v primerih "on stage" hipnoze), je to zgolj kratkotrajno.
 
  • Nemogoče je hipnotizirati vsakogar.
Ne, vsakdo ima v sebi kapaciteto progresivne sprostitve, sugestibilnosti in mentalne umirjenosti. Vsakogar, ki se res odpre, zaupa svojemu terapevtu in si dovoli upoštevati sugestije med seanso hipnoze, je mogoče hipnotizirati. Nekateri ljudje pač niso dovolj odprti in se nočejo prav zares odpreti, to je vse. 
 
  • V hipnozi je mogoče najti ključne vzroke za težave, odvisnosti, fobije.
To je le delno res in precej poenostavljeno povedano.
Namreč, za trajni napredek v vsakdanjem življenju (odnosi, finance, intima itd…) je ključnega pomena prevzemanje odgovornosti zase, soočanje in poglabljanje realnosti do sebe, drugih in sveta. In to se v hipno stanju, iskreno rečeno, ne da storiti tako temeljito, kot je to mogoče v klasični seansi (psiho)terapije. Vsekakor pa je tudi hipnoterapija zelo učinkovito orodje na poti trajne sreče.
 
Avtor: Edmond Cigale, M.Ht., C.Ht.
 

O Edmond Cigale

Neodvisni svetovalec, direktor Inštituta Transpersonalne Psihologije, končal podiplomski študij transpersonalne psihologije, strokovna usposabljanja nenasilne komunikacije (po modelu NCV-ja, ustanovitelja Dr. Rosenberga) ter transpersonalne in klinične hipnoterapije.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: