Išči
Generic filters
zacimbe
foto:pixabay.com

Ingver za več energije, hren za boj proti prehladu

Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Začimbe uporabljamo vse leto, nekatere pogosteje le v določenem obdobjuV jesenskih in zimskih dneh pijte več ingverjevega in komarčkovega čaja, jedem pa dodajte več šetraja in majarona.Začimbe uporabljamo vse leto, posamezne pa pogosteje v določenem časovnem obdobju. Nekateri poznajo njihove zdravilne učinke, drugi jih uporabljajo za izboljšanje okusa jedem.V Svetovalnem servisu je Marija Kočevar opisala lastnosti začimb in podala nekaj predlogov za njihovo uporabo, kako pripraviti mešanice in h katerim jedem se določene začimbe najbolj podajo.Zelišča so začimbe, ki jih uporabljamo v manjših količinah kot zdravilne čaje, obloge idr. “Slovenci se čedalje bolj zavedajo tudi zdravilne rabe začimb, vsaj glede na to, kako obiskana so predavanja, ki jih v projektu Za zdravje človeka in narave delamo na to temo. Mislim, da se vse več ljudi globoko zaveda, da morajo sami prevzeti odgovornost zase in za svoje zdravje. Začimbe in poznavanje zdrave hrane je samo eden izmed načinov, kako poskrbeti za svoje zdravje”, je povedala Marija Kočevar.

Ingver za več energije

Pozimi se boste ogreli s kumino, janežem, koriandrom ali gorčičnimi semeni. Če poznate lastnosti začimbe, jo boste lahko tudi primerno uporabili. Za poživitev uporabite ingver in poper, če imate energije dovolj, se pekočim začimbam izognite in uporabite kamilico ali meliso. Za občutek toplote dodajte v čajne mešanice ingver ali cimet, popoldne pa pijte čaj z dodatkom mete.V krajših dnevih, ko je vse manj svetlobe, postanejo ljudje pogosto brezvoljni in bolj depresivni. Kočevarjeva priporoča pitje ingverjevega čaja, ki razprši odvečno vlago in sluz, ki se nabira v nas. Od domačih začimb pa uporabljajte čim več šetraja in majarona, ki ju lahko dodate omakam, juham, obaram in stročnicam. Na grlo dobro vpliva pitje komarčkovega čaja z dodatkom melise ali mete. Kamilični in komarčkov čaj pa lahko uporabite tudi namesto tonika za umivanje obraza.

Poučite se o lastnostih začimb in živil

Za uporabo začimb v kulinariki morate dobro poznati lastnosti začimb (pekoče, sladke, kisle ali slane) in živil, ki jim boste z začimbami obogatili okus. Upoštevati morate letni čas in osebo, ki ji boste hrano ponudili. “Za naše kraje je značilno, da uporabljamo veliko česna, čebule, peteršilja, paprike in malo popra. To so začimbe, ki spadajo v naše okolje. Majaron ali koriander lahko vedno gojite tudi v lončkih. Semena kumine, janeža in komarčka imajo v sebi veliko sonca, toplote in svetlobe, ki pomagajo odvajati odvečno vodo“, je povedala Kočevarjeva.

Začimbe hranite v soli

Če sveže začimbe hranite v olju, vam lahko začnejo gniti, zato jih pred tem malo posušite. Lahko pa jih posušite do konca in hranite v lončkih, vendar take začimbe izgubijo moč. Najbolje je, da jih hranite v soli. “V možnarju strete sveže začimbe, na primer baziliko ali majaron s soljo, da dobite homogeno snov, vendar lončkov ne postavite direktno na sončno svetlobo. Tako shranjene začimbe so dalj časa obstojne in ohranjajo aromo,” je priporočala Kočevarjeva.

S hrenom si pomagajte pri prehladu

Veliko hrane, ki jo jemo pozimi, nas zasluzi, to so žita, mlečni in mesni izdelki, ki dajo podlago za razna infekcijska obolenja. »Če uporabljate malo več hrena, se bo ta sluz sproti razpršila. Lahko pa hren pogrejete in zavrete, da izgubi pekoč okus in postane sladek, kar je lahko zelo dobra priloga. Kadar ste prehlajeni in imate zamašen nos, si naribajte eno žličko hrena in ga poduhajte,« je svetovala Kočevarjeva. To večkrat ponovite in lažje boste zadihali. Kot pomoč pri popuščanju srca pa si lahko pripravite čaj iz listov luštreka, vendar ne pretiravajte, spijte le eno do dve skodelici na dan. Poparek lahko pripravite tudi iz svežih listov.V Svetovalnem servisu se je z zeliščarko Marijo Kočevar pogovarjal Peter Močnik.B. L. www.rtvslo.si

Ali ti je bil članek v pomoč?

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Vsako obolenje se najprej začne v energiji, nato pa se udejanja na telesu

Vsako obolenje se najprej začne v energiji, nato pa se udejanja na telesu

Bruce Lipton: Naša podzavest sproža vnaprej programirana odzivna vedenja

Bruce Lipton: Naša podzavest sproža vnaprej programirana odzivna vedenja

Numerološka napoved 19. – 25. 4. 2021: Zaupanje na preskušnji

Numerološka napoved 19. – 25. 4. 2021: Zaupanje na preskušnji

Nerazrešena čustva in dogodki iz otroštva trajno vplivajo na naše telo

Nerazrešena čustva in dogodki iz otroštva trajno vplivajo na naše telo

SPOROČILA VESOLJU

Deli to s prijateljem