Konopljo bodo lahko začeli predpisovati tudi pri nas

Vse več držav se odloča za legalizacijo medicinske konoplje zaradi njenih dobrodelnih učinkov. Foto: EPA

S spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih mamil bi lahko pacienti na zdravniški recept dobili cvetne ali plodne vršičke konoplje, vendar to ne pomeni možnosti domačega gojenja.

Če bo uredba, ki jo pripravlja ministrstvo za zdravje, sprejeta v predlagani obliki, potem bodo bolniki lahko dobili na zdravniški recept oblike konoplje, tako sintetične kot naravne izvlečke, po novem tudi vršičke.

Zdravniki jih bodo lahko predpisovali na podlagi strokovnih smernic, ki jih bo pripravila stroka za posamezna področja (pediatrija, nevrologija, paliativna medicina …), so pojasnili na ministrstvu za zdravje. To daje tudi možnost predpisovanja na stroške zdravstvene blagajne.

Še vedno v prvi skupini prepovedanih mamil

Za legalizacijo medicinske konoplje so se zavzemali tudi v poslanski skupini ZL-ja. Na njihov predlog so člani parlamentarnega odbora za zdravstvo ministrstvu za zdravje naložili, naj premesti konopljo iz prve skupine prepovedanih mamil. Ta skupina opredeljuje rastline in snovi, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba, in se ne uporabljajo v medicini.

A konoplja ostaja v prvi skupini prepovedanih mamil, v drugo skupino so premestili zgolj izvlečke in standardizirane cvetne ali plodne vršičke konoplje. Druga skupina opredeljuje rastline in snovi kot nevarne za zdravje, ki pa se lahko uporabljajo v medicini.

Odbor je ministrstvu naložil tudi, naj pripravi pravne podlage za zdravljenje z medicinsko konopljo kot zdravilom ter za pridelavo in predelavo konoplje v medicinske namene, a tega ni storilo. Uredba namreč ne bo omogočala gojenja konoplje v medicinske namene, saj je za to treba vzpostaviti sistem nadzora, sledljivosti, kakovosti in varnosti pridelave in predelave ob upoštevanju predpisov s področja zdravil, so pojasnili na ministrstvu. To pa je mogoče urediti le s spremembo zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi mamili.

Vir: www.rtvslo.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Uhani Ametist

Uhani Ametist

Ametist je kristal spirit..

6.90€

Enačba za ljubezen, Ljubezenski vodnik zanj/zanjo
Bio Chia semena (250g)

Bio Chia semena (250g)

Semena chia so vir omega ..

6.95€

PUSTI SPOROČILO:

Please enter your comment!
Please enter your name here