Djotiš

Luna – Candra

Luna – Chandra (Čandra)

Tako kot Surja predstavlja moški kozmični princip, predstavlja Chandra ženski kozmični princip. Surja je bog, Chandra je boginja.

Surja je duh, Chandra je njegova kreativna moč. Surja vlada času, Chandra vlada prostoru. Tako kot Surja vlada ognju, vlada Chandra vodi. Surja je gospodar dneva, Chandra gospodarica noči.

Surja je naše Sebstvo, duša, Jaz z jasnim zaznavanjem Sebe. Predstavlja neodvisno zavest. Predstavlja nas kar v resnici smo. Chandra je naš um, ki misli, skrbi, premišljuje, sanjari, razglablja in si domišlja. Um je nestalen, nezadovoljujoč in neoseben. Um je omejen – um nismo mi. Um je naše orodje.
Chandra opisuje našo družbeno dimenzijo in sicer kako uspešno najdemo svoje mesto v odnosu do drugih. Surja označuje našo individualnost, naš značaj, med tem ko Chandra označuje našo osebnost – persono.
Chandra je ogledalo Surje, ravno tako kot je naš um ogledalo našega notranjega Bitja.

Mahariši Parašara opiše Chandro takole: Chandra je zelo zračnega in vodnega telesa, je nezanesljiva in ravnodušna. Je zelo bistra in intuitivna, zna biti naklonjena in sladko govori. Je spremenljivega razpoloženja in zelo čutna. V planetarnem kraljestvu je Chandra kraljica, vlada vodnim področjem (zalivi, reke, jezera, obale), hotelom, javnimi mesti, bolnišnicam, ženskim prostorom. Med dragimi kamni ji pripadajo biseri in bela barva, njen dan je ponedeljek.

Mental – moči in pasti uma

Surja in Chandra sta satvična ali duhovna planeta. Chandra nas odpira upanju, zaupanju, ljubezni, predaji, miru, milini in sreči. Odpira našo senzitivnost in globoko razmišljanje. Odpira našo človečnost, naš sluh za pomoč drugemu. Odpira naše srce. Kaj lahko se odpremo tudi trpljenju sveta ter tako doživljamo, živimo in dihamo naše življenje skozi izkušnje bolečine, trpljenja in nevednosti – bolečine drugih, ki ji dovolimo, da steče skozi nas. Seveda pa se lahko odpremo tudi radosti in resnici, ki prevevata naš svet, naše vesolje. Chandra je zelo prilagodljiva, zato smo takšni tudi mi.

Če smo se rodili v času naraščajoče Lune, je naš um usmerjen bolj navzven, kot pa v primeru rojstva ob padajoči Luni, ko smo z mislimi bolj usmerjeni v sebe.
Položaj Chandre v naših kozmičnih zapisih razkriva kako in kaj pravzaprav mislimo, katere teme in področja življenja so pomembna v naši realnosti misli ter kako bolj ali manj uspešno se uspemo odpreti in povezati v igro družbenih vlog in pozicij.

Chandra označuje našo mati, Chandrin položaj pa naš odnos z njo oziroma kako mi doživljamo našo mati, njene vplive na nas, njeno dolgoživost, vitalnost in tako naprej. Na tem mestu moram poudariti, da Chandra predstavlja samo eno izmed mnogih poti, preko katerih razkrivamo mati.
Chandra predstavlja tudi javnost ter naš dom oziroma kraj, kjer se počutimo domače, prijetno in varno.

Pozitivne in negativne lastnosti Chandre

Chandra je spremenljive narave, je zelo hitra, gibljiva, rada ima spremembe ter je lahek zalogaj za vse ostale kozmične sile in principe, da vplivajo nanjo in posledično na delovanje našega uma, razpoloženje in notranji mir. Saturnovi vplivi na Chandro prinesejo občutke žrtve, žalosti, melanholije… Marsova energija lahko prinese razdražljivost, agresijo in prepirljivost, Rahujeva vihravost in nejasnost pa lahko resno pooblači delovanje našega uma oziroma lahko popači resničnost našega življenja in nas popelje v svet globoke iluzije.

Seveda je tako dojemljiva tudi za dobrodušne (benefične) vplive, ki se izrazijo v naši srčnosti, prijetnosti, prijaznosti, mehkobi, nežnosti, lahkotnosti, pozitivni skrbnosti in sočutnosti. Predvsem se dobra Chandra izraža preko mentalne in psihične stabilnosti, odlične koncentracije, močne intuicije in čustvene umirjenosti.
Surja stoji vedno sam in se kot tak zanaša na sebe in na moč svoje volje. Chandra išče povezanost, rada sodeluje, pomaga, je na sploh družbeno usmerjena in kaj rado se zgodi, da je premočno navezana na svoj krog družine, prijateljev in daljne rodbine. Je zelo intuitivna, razgledana in hitra tako v telesu kot v umu. Zaradi tega jo odlikujejo kreativnost, iznajdljivost in spretnost, želja po potovanjih in spremembah.

Ko je Chandra zasenčena ali kako drugače stisnjena in negativno vplivana, se to izraža preko našega razpoloženja, ki se zelo hitro menja. Sedaj se smejimo in prekipevamo od radosti in vznesenosti, pa pride sapica in že smo lahko pravi vrelec solz, teme in žrtve.
Nismo prepričani v sebe, stvari nam niso jasne, naša harmonija ne najde svoje umiritve. Strah nas je, smo sramežljivi, pretirano reagiramo na vsakdanje malenkosti, smo preveč občutljivi in zaskrbljeni. Postanemo brezvoljni, hladni, pasivni, površni in malomarni. Lahko nas prevevajo grozni hladni občutki, kot da smo pozabljeni od celega sveta, da cel svet pleše in se radosti, mi pa kot mali kupčki nesreče sedimo na gomili pozabljenja-osamljenosti-in-samote.
Glava je polna misli, ki se prav nesramno gnetejo in povezujejo med seboj ter nismo sposobni slediti eni sami misli od začetka pa do njenega konca. Kaos – pravi opičji kaos!

Chandrino življenjsko obdobje

V času Chandrine 10 let trajajoče življenjske periode intenzivneje iščemo in vzpostavljamo povezave in odnose z ljudmi; bodisi v obliki poroke, ustvarjanja družine, aktivacije naše starševske vloge, novega posla ki je povezan z javnostjo, spremembe v domu (ustvarjenje doma, nakup doma) – torej karkoli kar nas umesti v mrežo družbenih odnosov.
To so obdobja prebujanja čustev in naše senzibilnosti, domišljije, dobrega spomina ter intuicije. Če je Chandra šibkejše narave, lahko to za zgoraj omenjene vezi pomeni, da le te umanjkajo oziroma da imamo na teh področjih probleme: odnosi z družino so lahko slabi ali jih celo ni, v širšem družbenem kontekstu pa se lahko pojavi občutek nesprejetja ali pa tudi izključenosti iz sistema. Vsekakor pa smo odprti v nudenju pomoči predvsem čustvene podpore, materinske zaščite, skrbnosti in ljubeče pozornosti. Kar vlečemo na sebe ljudi, ki so tako ali drugače odvisni od drugih.
To je tudi čas, ko se prebujajo in oživljajo spomini na naše otroštvo, preko katerih lahko uspemo videti razvojni napredek naše lastne družine. V tem času kopljemo globoko po svojih spominih in čustvenih zapisih, kar nas lahko navsezadnje pripelje tudi do samo-spoznanja. Chandrina obdobja so naklonjena temu.
Zelo močno se aktivira naš odnos z mamo oziroma se kako drugače materializira lik matere v našem življenju (preko oseb, ki predstavljajo za nas materinski princip)

V primerih težke obremenjenosti Chandre v naših zapisih lahko pride do psihične nestabilnosti, mentalnih problemov, pretiranih čustvenih reakcij. Lahko se spremenimo v prave čustvene bombe tako smeha kot solz.
Ker je naša mentalna dejavnost zelo aktivna, je le to smiselno pravilno usmeriti – ne je zatreti, temveč jo nežno usmeriti v tukaj in sedaj. To je čas učinkovite mentalne higiene.

Izražanje preko telesa

Chandra predstavlja kri, obraz, levo oko, žleze z notranjim izločanjem, limfo, celice, hormone, prsi, maternico.
Predstavlja plodnost, materinstvo, vpliva na porod.
Porušeno Chandrino ravnovesje vodi do pogostih prehladov, kašlja, psihičnih in mentalnih problemov, bolečih menstruacij.

 

Tagi
Pokaži več

Barbara Kos

Djotiš svetovalka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !