Največji lažni mit “Nimam časa”

Lahko rečemo, da je mit “Nimam časa” največji lažni mit, saj je dejansko le čas tisto, kar v resnici imamo. Vse ostalo, kar mislimo, da imamo, je le iluzija in se ob prvi priliki razblini.

Eden izmed najpogostejših izgovorov “Nimam časa.” je postal v današnjem času glavno opravičilo za naše ne-delovanje.

Izgovor za to, da ne naredimo tistega, kar si resnično želimo, da si ne vzamemo časa za svoje resnične potrebe, za svoje bližnje, svoje otroke, partnerja, prijatelje. Nenazadnje si ne vzamemo časa, da bi resnično naredili nekaj zase, da bi prebrali knjigo o osebnostni rasti, da bi šli na tečaj meditacije ali na duhovno predavanje. Čas pa izgubljamo s tem, da počnemo stvari, ki jih v resnici ne želimo, ostajamo v službi, ki je v resnici ne maramo, delamo stvari, ki nas v resnici ne zanimajo, ampak jih počnemo zaradi denarja. Vedno si vzamemo čas za nadrejene, kljub temu da jih komaj prenašamo, med prostim časom in vikendom si kupujemo stvari, ki jih dejansko ne potrebujemo, obiskujemo drage delavnice, kako postati bogat in uspešen, a nimamo časa živeti na takšen način.

S takšnim načinom življenja smo si mit “Nimam časa.” dejansko sami ustvarili. V to nas ni nihče prisilil. Sami smo si izbrali, da namenjamo čas nepotrebnim stvarem in ga tako izgubljamo. Tako si ga ne moremo vzeti za tisto, kar si resnično želimo.

S tem ko sprejmemo mit “Nimam časa.“, dejansko izgubimo moč samostojnega odločanja o svojem življenju. Svoj čas in energijo posvečamo tistim stvarem, ki jim moramo, te pa v glavnem določajo naša okolica in družba. Na ta način se odrečemo svobodni volji upravljanja s svojim časom in s tem tudi s svojim življenjem, saj o tem dejansko odločajo drugi.

Postali smo bitja brez svobodne volje in kot taki nesposobni izraziti svojo višjo, resnično naravo. Blokiramo pretok energije, ki povezuje našo duhovno naravo s fizičnim svetom. Naša dejanja postajajo pogojena, odvisna so od zunanjih impulzov in okoliščin ter na ta način postaja življenje vedno bolj prazno in brez smisla. Naša energija in potreba po izražanju našega duha je zatrta in potlačena. Kontrolo nad našim delovanjem ima naš strah in pohlep, ki se rodi znotraj nevednega uma. Takšen način življenja vodi v zanikanje samega sebe, svojega resničnega jaza.

Lahko rečemo, da je mit “Nimam časa.” največji lažni mit, saj je dejansko le čas tisto, kar v resnici imamo. Vse ostalo, kar mislimo, da imamo, je le iluzija in se ob prvi priliki razblini ter izgubimo: svojo službo, svoj denar, svojo kariero, svoj ugled, hišo, avto, otroke, ženo, psa … Kot duhovna bitja posedujemo le čas, saj nam časa ne more nihče vzeti!

Čas je pojav, preko katerega pridobivamo nove izkušnje in spoznanja o sebi in resnici, čas je pojav, v katerem lahko izrazimo sebe in resnico.

Pojav časa omogoča, da se lahko odločimo in uporabimo svobodno voljo. In obratno, pojav časa omogoča, da lahko izrazimo sebe in sledimo svobodni volji.

Zato lahko rečemo, da ni mogoče uporabiti svobodne volje brez časa, čas omogoča, da izrazimo svobodno voljo. S tem ko sledimo mitu “Nimam časa.”, se dejansko odpovemo svobodni volji. Če nimamo svobodne volje, pa pomeni, da izgubimo moč svobodnega odločanja o svojem življenju.

In tako dejansko postanemo duhovno mrtva bitja. Naš proces duhovnega razvoja je blokiran in ustavljen. Vendar, če ne sledimo svojemu poslanstvu, to je duhovnemu razvoju, smo notranje nezadovoljni in neizpolnjeni. V življenju ne najdemo pravega smisla. Živeti brez smisla pa pomeni v resnici ne-živeti, praktično postanemo mrtvi. In to samo zato, ker smo dovolili, da je čas postal naš gospodar, namesto da smo mi gospodarji svojega časa.

Postanite gospodar svojega časa in spremenite svoje življenje. Enostavno si vzemite čas zase, za to, kar si resnično želite. In ne recite, da si ga ne morete. Še nikdar nisem srečal človeka, ki si ne more vzeti časa, da gre na stranišče. Ker je to nujno potrebno. Vzeti si čas zase pa je več kot nujno, saj ste drugače praktično duhovno mrtvo bitje, vaše življenje je brez smisla in prazno. Če se tega zavedate, potem boste gotovo našli čas oziroma si ga boste vzeli. Na ta način boste zopet pridobili svobodno voljo in s tem moč svobodnega odločanja. Postali boste zopet kreatorji svojega življenja in ga tako lahko resnično naredite bolj polnega in zadovoljnega. Po svoji lastni volji in izbiri.

In ko to storite, boste imeli vedno čas ozavestiti svoj dih in sebe, biti prisoten tukaj in zdaj, saj je to v resnici vse, kar imate.

Avtor: Simon Mandelj
www.novclovek.si

O Simon Mandelj

Bivši budistični menih, ki se je več let v samoti in skromnih pogojih posvetil intenzivni meditaciji. Pred časom se je vrnil domov, kjer je meditacijo vključil v vsakdanje življenje.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: