Šokantni rezultati: Mladih skrb za okolje ne zanima

 Washington – Mladi Američani veljajo za generacijo, osveščeno glede okoljskih problemov in naravnano k boju za čisti planet. 

Toda dolgotrajna raziskava, ki je trajala več kot 40 let, je razkrila, da mlade danes skrb za okolje in varovanje virov zanima veliko manj kot njihove starše, ko so bili kratkohlačniki.

Rezultati so v nasprotju z razširjenim prepričanjem, da so na mlade, ki jih sicer označujejo tudi za "milenijce" ali generacijo Y (rojeni od 80ih naprej), vplivale pogosto prisotne razprave o podnebnih spremembah in mantra "varčuj, ponovno uporabi, recikliraj". Skrb za okolje pa se sicer vedno znajde na vrhu najpomembnejših vprašanj pri mladih volivcih.

"Bila sem šokirana," je rezultate komentirana Jean Twenge, profesorica psihologije na državni univerzi v San Diegu, ki je tudi avtorica raziskave. "Imela sem občutek, da smo ljudem sedli do srca. Vsaj v primerjavi s predhodnimi generacijami, pa sem se zmotila."

Raziskava, objavljena v glasilu Journal of Personality and Social Psychology, je spremljala cilje, skrbi in druga vprašanja treh generacij – baby boom (rojeni od 1946 do 1964), generacije X (rojeni v 70ih in 80ih) in milenijce (generacija Y). Twengejeva in njeni kolegi so zaznali padec v zaupanju mladih v druge, njihovem zanimanju za politiko in času, ki ga posvetijo razmišljanju o socialnih problemih.

Največji padec pa so zabeležili pri skrbi za okolje in aktivnemu sodelovanju pri varovanju naravnih virov. Raziskovalci so ugotovili, da je pred 40 leti ena tretjina mladih pripadnikov generacije baby boom trdila, da je pomembno, da se oseba aktivno vključi v programe za čiščenje okolja. Za primerjavo, enako je menila ena četrtina pripadnikov generacije X in 21 odstotkov pripadnikov generacije Y. 15 odstotkov slednjih je priznalo, da se niso nikoli potrudili, da bi poskrbeli za okolje – v primerjavi z 8 odstotki pripadnikov generacije X in petimi odstotki pripadnikov generacije baby boom.

Današnja mlada generacija je prav tako priznala, da se zelo malo trudijo z varčevanjem z energijo in gorivom za ogrevanje domov (samo 56 odstotkov). Za primerjavo, z gorivi za ogrevanje varčuje kar 78 odstotkov pripadnikov baby boom generacije in 71 odstotkov pripadnikov generacije X. Raziskovalci pa so opozorili, da so raziskavo zaključili pred začetkom finančne krize.

Mark Potosnak, profesor okoljskih problematik na univerzi DePaul v Chicagu, je dejal, da je tudi sam opazil vedno več skepticizma glede podnebnih sprememb pri svojih študentih. Odkar se je razprava pojavila v javnosti pa se zdi, da so vsi že utrujeni od neprestanega omenjanja podnebnih sprememb. "Razlog ne leži v tem, da se jim to ne zdi pomembno, pač pa so samo utrujeni," je poudaril Potosnak. "Enako je z revščino v tuji državi. Ko tolikokrat vidiš fotografije revežev, nanje postaneš imun."

Mladi vse manj pišejo pisma vladi, v katerih bi zahtevali večjo skrb za okolje. Prav tako se zelo neradi označujejo za okoljevarstvenike, je pojasnil profesor biologije na Muhlenbergu Richard Niesenbaum. 

Avtor: (tp)
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: