AyurvedaTradicionalna kitajska medicina

Spet prišla je k nam jesen…

Jesen in element zraka po Ayurvedi ter element kovina po Tradicionalni kitajski medicini

"Spet prišla je k nam jesen vsa v škrlat odeta…," radi zamrmramo, ko opazimo čudovite barvne odtenke v naravi.

Se lahko spomnite, kaj nas poleg pričetka šole še spominja na jesen? Nabiranje kostanja po čudoviti listnati preprogi sredi gozda, in zvečer vonj po pečenem kostanju, trgatev in sladko grozdje, prijetna druženja ob ličkanju koruze… Tudi dnevi so krajši, jutra hladnejša in že imamo črko R v poimenovanju meseca "september", kar pomeni, da ne smemo več sedeti na tleh.

Omenili smo že, da tako Ayurveda kot kitajska tradicionalna medicina posebno pozornost namenjata letnim časom s priporočilom, da posameznik sledi sezonski rutini skozi utrip narave. Tako je možno živeti v harmoniji z naravnimi cikli in se prilagajati spremembam v zunanjem okolju.

Kaj nam svetuje Ayurveda v okviru sezonske rutine za jesenski čas

Ayurveda priporoča vsakemu posamezniku, da naj sledi sezonski rutini ali Ritucharyi, saj nam pomaga ohranjati ravnovesje kljub spremembam v letnih časih. Prilagajamo se lahko s sezonsko hrano, ki naj segreva (post jeseni ni primeren, saj povzroči preveč lahkosti in praznine, kar spodbuja vato), z vrsto in količino vadbe ter primerno izbiro oblačil. Primerne barve, ki umirjajo vato so rdeča, rumena, oranžna in bela. V okviru dnevne nege v jesenskem času si vsako jutro po celem telesu natrimo nekaj kapljic toplega sezamovega olja, ki greje in pomaga uravnovesiti vato.

Element zrak ali Vayu obdaja naše celotno telo, zaznavamo ga s čutilom za dotik, zato temu elementu pripisujemo največji človeški organ, to je koža. Dejavnost je oklepanje, jemanje in dajanje, ustrezni del telesa je roka. Odraža se v gibanju mišic, utripu srca, raztegovanju in krčenju pljuč, hranjenju, premikanju črevesja, izločanju in pretoku misli. Zrak nam prinaša srečo, svežino in veselje, odgovoren pa je tudi za hrepenenje, voljo, vznemirjenost, živčnost, negotovost, strah in tesnobo. Vitalizira živčni sistem, olajša odpuščanje impulzov in izločkov.

Vedska modrost pravi, da je Brahma med ustvarjanjem vesolja uporabil pet elementov; zaporedje ni naključno, saj v sebi nosi podobo evolucije stvarjenja: Akash - eter vsebuje zgolj prostor, Vayu - zrak vsebuje eter in zrak, Agni - ogenj vsebuje eter, zrak in ogenj, Jala - voda vsebuje eter, zrak, ogenj in vodo ter Prithvi - zemlja (kot zadnji element) vsebuje eter, zrak, vodo, ogenj in zemljo.

Ayurveda pravi, da je dihanje fizični del razmišljanja in da je razmišljanje psihološki del dihanja. Misel je dinamika dihanja, dihanje pa je dinamika misli. Kadar je um vznemirjen, je moteno tudi dihanje. Kadar pa je um miren, je umirjeno tudi dihanje. S tehnikami obvladovanja misli lahko umirimo dihanje, podobno pa lahko z dihalnimi tehnikami umirimo um. Prana je dih, yama je kontrola.
Dihanje povezuje delovanje duha in telesa, to je energijo z materijo. Združuje zavestne in podzavestne funkcije duh – telo. Glede na potrebe uporabljamo tehnike, ki nas lahko osvežijo, pomirijo ali utišajo um.

Pranayame nas napolnijo z energijo, vzpostavljajo ravnovesje med umom in telesom ter upravljajo z delujočo: moško energijo (leva polovica možganov: logika, intelekt, agresivnost, tekmovalnost in razsodnost, proučevanje in reševanje problemov…) in žensko energijo (desna polovica možganov: ljubezen, sočutje, intuicija, poezija, religija, umetniško ustvarjanje…) v našem živčnem sistemu.

Pranayama vzpostavlja zdravo telo, odstranjuje blokade v pranamaya koshi (telo vitalne energije) ter omogoča povečano absorbcijo prane. Ko se um umiri in prana svobodno steče po nadijih in čakrah, se vrata za razvoj zavesti odprejo in nas vodijo v višje razsežnosti duhovne izkušnje. Je sredstvo, s pomočjo katerega poskušamo v svojem telesu uresničiti celotno kozmično naravo ter doseči izpopolnitev popolnosti.

Razlaga elementa kovine po tradicionalni kitajski medicini (TKM)

Element kovine je simbol jeseni, obdobje upadanja aktivnosti in zamiranje življenja v naravi. Čustva povezana s tem elementom so žalost, kot tudi melanholija in razočaranje.

Medtem ko je element zemlje povezan s sprejemanjem Qi-ja v obliki hrane, je element kovine odgovoren za sprejemanje Qi-ja iz atmosfere. Kot mnoge druge kulture, tudi kitajska povezuje nebesne energije z močjo Yanga (bog oče, oče nebo…) ali z moškim spolom, Zemlja pa predstavlja moč Yina (mati Zemlja).

Organi, ki so povezani z elementom kovine so pljuča kot polni in debelo črevo kot votli organ. Modrost telesa, ki ve, kdaj sprejeti in kdaj izločiti, predstavlja osnovo za zdravje in veselje.

terapevtsko tuino masažo lahko poskrbimo za vzpostavitev porušenega ravnovesja med posameznimi elementi. Seveda je prav tako pomembna telesna aktivnost ter uravnotežena pestra prehrana.

Vsak posameznik zagotovo pozna prave načine, kako vključiti element zrak ali kovino, ki predstavljata ta letni čas, v svoje življenje. Lahko uporabimo pristope po tradicionalnih tehnikah, lahko pa povsem spontano uživamo na sprehodu v gozdu, kjer občudujemo jesenske barve ter globoko dihamo, s poudarkom na izdihu.

Morda nam bo uspelo z ozaveščenim dihanjem zavonjati jesen v zraku.

 

  • Članki

Moj pristop delovanja je celosten, zato povezujem starodavne modrosti in različne pristope, ki so pisani na kožo posameznikom. Osnovno vodilo vseh soustvarjalcev je: »Z resnico srca do svetlobe sveta« in tako postati najsvetlejši Žarek v Grosupljem ter širše pri ozaveščanju ljudi, pri iskanju samega sebe.

Moji zaznamki Natisni izpis Dodaj zaznamek

Društvo Pesem duše

  1. Domov
  2. »
  3. Bioterapija
  4. » Društvo Pesem duše
Kontaktni podatki
Telefon: 070788788, 040-155-929
Facebook:
Naslov:
Brežice, Ljubljana in Prebold pri Celju, Brežice
Naši dogodki, delavnice
Dogodki:
Opis
Opis:

Karmična diagnostika, Šamanizem, Regresija, Progresija, The Reconnection, Theta healing, Mandale, Energijske slike, Osebna in karierna svetovanja, Reiki, Hipnoza in NHR™, Energijsko čiščenje in urejanje prostorov, Meditacije s šamanskim bobnom, Delavnice karmične diagnostike, Delavnica Obilje in denar, Delavnica Sorodne duše, Zakon privlačnosti, Barve in barvna terapija, Ustvarjalna akademija – Pesem duše, TV in spletna oddaja Preprosto naravno.

Smo društvo za osebni, ustvarjalni kreativni in duhovni razvoj. Z akademijo, delavnicami, svetovanjem, lastno TV oddajo in ozaveščanjem javnosti prek javnih medijev osvetljujemo posameznikom pot v boljše in bolj kakovostno življenje.

Skupinske aktivnosti:
• Ustvarjalna akademija – Pesem duše:
Osnovno izobraževanje za osebno rast (1-letni program)
Poglobljeno izobraževanje za osebno rast / izobraževanje za svetovalce (2-letni program),

Potrdilo - diploma:
Ob koncu izobraževanja oziroma določenega segmenta se prejmejo sledeča potrdila:
Potrdilo o uspešno zaključeni Ustvarjalni akademiji Pesem duše
Theta Healing®: Osnovni (Basic) DNK, Nadaljevalni (Advanced) DNK, Manifestacija in obilje
Reiki: I., II. in III. stopnja
Karmična diagnostika
Več o Akademiji: Tukaj

• Šamanske delavnice s šamanskim bobnanjem (šamansko potovanje s pomočjo bobna, žival moči, duhovni učitelj, divinacija, ples, razrešitev in nameni odnosov);
• Reiki tečaji (1. stopnja, 2. stopnja, 3. stopnja - mojstrska, učiteljska stopnja);
• Vodene skupinske meditacije;
• Delavnice karmične diagnostike;
Individualne aktivnosti in aktivnosti za posameznike/pare/družine/podjetja:
• Individualne / partnerske / družinska svetovanja in postavitve na osnovi karmične diagnostike, theta healinga, ponovne povezave/reconnection, reikija.
• Osebna in življenjska svetovanja;
• Karierna in poslovna svetovanja;
• Individualna regresija;
• Individualna progresija.

Druge aktivnosti:
• mandale in energijske slike;
• TV in spletna oddaja Preprosto naravno;
• aktivnosti s šamanskim bobnom;
• pomoč in svetovanje ljudem prek spletne strani, foruma in bloga;
• ozaveščanje javnosti prek medijev javnega obveščanja z namenom osvetliti ljudem pot v bolj kakovostno življenje.

Akademijo, delavnice, regresijo, progresijo, terapije in meditacije vodi Zoran Zavor, specialist za osebno in kreativno rast in razvoj - karmične diagnostike, integralne biorgonomije, theta healinga, regresije, progresije, ponovne povezave/rekonnection, reikija - skratka celostnega naravnega pristopa. Poleg Zorana izvajajo svetovanja in na delavnicah sodelujejo tudi drugi strokovnjaki s področja komplementarnega naravnega življenja.

ZORAN ZZoran_Zavor_Pesem_duse[1]AVOR ~ predsednik društva Pesem duše, specialist za osebno in kreativno rast in razvoj, osebna svetovanja, ustvarjalna akademija življenja Pesem duše, svetovanje karmična diagnostika, regresija, hipnoza in NHR™, organizacija in vodenje oddaje "Preprosto naravno" ...

Pot v svet energij se mi je na široko odprla leta 1999 z Reikijem, ki sem jo nadaljeval z integralno biorgonomijo, karmično diagnostiko, meditacijami in raznimi energijskimi vajami. S 1. generacijo sem se vpisal v Šolo za bioenergoterapevte, ki jo je vodil g. Marjan Ogorevc. Šolanje sem zaključil leta 2006 in pridobil certifikat pri GZS. V šoli sem osvojil znanja s področja uradne, tradicionalne indijske in tradicionalne kitajske medicine, radiestezije, barvne terapije, integralne biorgonomije, karmične diagnostike in dosti drugih znanj, ki so nam jih posredovali predavatelji. Sedaj vsa znanja uporabljam pri svetovanjih, regresiji, progresiji, meditacijah, akademiji, ter tečajih in delavnicah.

V letu 2012 sva z Urško Korun odprla vrata Ustvarjalne akademije Pesem duše, ki je vrhunska kombinacija znanj in metod osebne rasti, razvoja in dela z energijami.

Prav tako se je v letu 2012 pod našim vodstvom začela predvajati TV in spletna oddaja o naravnem načinu življenja, duhovnosti in osebni rasti z naslovom "Preprosto naravno".

Z Urško vodiva šamanske delavnice s šamanskimi bobni, potovanje v šamanske svetove s pomočniki ter šamansko zdravljenje.

Ukvarjam se še z: regresijo in ugotavljanjem vpliva preteklih življenj in krajev, v katerih smo živeli; progresijo; s šamanizmom in naravnimi načini življenja; Medicinskim kolesom - Medicine Wheel; Ponovno povezavo (The Reconnection), Theta healing, Hipnoza, NHR™, Zakon privlačnosti, energijsko čiščenje in urejanje prostorov in zemljišč.

Moje delo je usmerjeno v ozaveščanje ljudi o moči srca in brezpogojne ljubezni; o naši duši, njeni edinstvenosti in celoti - združenosti srca, duše in uma, ki premaga vse ovire in težave. Odkrivanje in razreševanje vzrokov s pomočjo karmične diagnostike, theta healinga in svojih metod. Tudi za tiste, za katere mislimo, da ni rešitve, vedno obstaja pot. Z veseljem pomagam ljudem, da si sami lahko izbirajo svojo življenjsko pot.

Odločitev živeti z življenjskim poslanstvom ali brez njega - je vedno naša izbira.

Kontakt: pesem.duse@gmail.com / 00386 (0)70 788 788
_________________________

Urska%20Korun[1]URŠKA KORUN ~ podpredsednica ter vodja administracije in kreativnih projektov v društvu Pesem duše; specialistka za osebno rast in razvoj; ustvarjalka, urednica in voditeljica TV oddaje Preprosto naravno; delavnice in meditacije na teme osebnega razvoja in rasti.

Po izobrazbi sem univ. dipl. ekon., zelo uspešno sem študij zaključila leta 2007. Dokončala sem več strokovnih izobraževanj s področij osebne rasti in vitalnega življenja, med katerimi izstopajo 2,5-letno šolanje za bioenergoterapevta in 1-letno specialno izobraževanje o Karmični diagnostiki, oboje pod strokovnim vodstvom Marjana Ogorevca. Dokončala sem tudi 2-letno izobraževanje o metodah osebne rasti in dela z energijami na Ustvarjalni akademiji Pesem duše, pod strokovnim vodstvom Zorana Zavorja.

Izvajam poglobljene seanse za pomoč in osebno rast, ki temeljijo na Karmični diagnostiki, katero po potrebi kombiniram s številnimi drugimi praksami: Regresija in Progresija, Šamanizem, Reiki, Integralna biorgonomija, Barvna terapija, Masaža, Delo s preminulimi, Medijstvo in delo z duhovnimi vodniki, Thoth Tarot, Postavitev družine, Energijska umetnost, ThetaHealing®, I-Ching itd.

Pomagam ljudem v osebni stiski, pri težavah v vseh vrstah odnosov (partnerstvo, družina, na delu, v šoli itd.), vsem, ki ne vedo, kako naprej v zasebnem ali kariernem življenju. Uspešno pomagam tudi vsem, ki čutijo pri sebi tesnobo ali zastalost, pa ne vedo, kaj storiti. Pogleda se vzrok za nastalo stisko, se ga ozavesti in usmeri na tisto pot, ki jo oseba čuti kot pravo. Rešiti se da vse tisto, kar je človek sam pripravljen spremeniti.

Poudarjam, da je prizemljevanje vsega, kar se naučiš, ključnega pomena za dejanski razvoj. Zatorej je vse, kar se naučim, trdno preverjeno in prizemljeno skozi osebne izkušnje, redno vsakodnevno delo in čas, ki pokaže dejansko korist.

Organiziram razne vrste delavnic na temo osebne rasti in vitalnega življenja - moderne šamanske delavnice s šamanskimi bobni, delavnice karmične diagnostike in osebne rasti, Ustvarjalno akademijo Pesem duše. Izvajam in vodim redne mesečne meditacije s šamanskim bobnom.

V projektu TV in spletne oddaje Preprosto naravno delam kot glavna organizatorka, voditeljica in urednica. Lahko se pohvalim, da sem tudi idejna avtorica naslova oddaje in ustvarjalka logotipa. Z ekipo se skupaj trudimo doseči čim bolj kakovosten in jasen izdelek, to so oddaje o vitalnem in naravnem načinu življenja ter o vsem, kar dela naš vsakdan zanimiv.

Rada zajadram v umetniške vode in sem samouka umetnica; za svoje srce ustvarjam, oblikujem, slikam na platno in fotografiram. Občasno priredim umetniške razstave, da predstavim svoja dela širši javnosti. Rezultat raziskovanja so likovna dela na platnu, klasične in energijske slike, mandale ter druga umetniška dela. Galerija del je objavljena na Facebook strani Urška Korun Art. V prostem času obožujem zdravo gurmanstvo, odkrivanje zanimivih kotičkov pod soncem, vrtičkarstvo, pohodništvo in druge športne aktivnosti na prostem.

Kontakt: urska.pesemduse@gmail.com

Pošlji sporočilo Urška Korun

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !