sreda, 25 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Uporaba barv – Še ena skrivnost Feng Šuija

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Svet je v bistvu brezbarven. Gledamo površino, od katere se odbija svetloba določene valovne dolžine. Receptorji jo v naši mrežnici spremenijo v dražljaj, ki se v možganih identificira kot ogovarjajoča barva. Nimajo vsa zemeljska bitja sposobnosti gledati svet v barvah. Zdi se, da je čarobni svet barv privilegij človeka.

Barve naredijo naše življenje bogatejše in lepše. Barve jemljemo kot nekaj samoumevnega. Ne razmišljamo, od kod prihajajo in kaj pomenijo. Ko pridemo na idejo, da bi na novo prebarvali
jedilnico, se nam takoj postavi vprašanje: Kako bi bil prostor videti v oranžni barvi? Ali pa v zeleni? Kaj pa v beli? Kakšen vpliv ima oranžna barva na nas, na naše počutje, na uživanje hrane? Katera barva je prava?

Da bi odgovorili na to vprašanje, je treba upoštevati več faktorjev. Feng šui, tisočletja stara kitajska znanost o življenju v harmoniji z okoljem, obravnava barve v povezavi s petimi elementi: les, ogenj, zemlja, kovina in voda. Preden se odločimo za neko barvo, moramo analizirati vse dejavnike, ki so prisotni v nekem prostoru in ugotoviti, h kateremu elementu sodijo. Potem lahko šele določimo barve, ki bodo povezovale prisotne elemente v harmonično celoto.
Mnogi pravijo, da je vse v glavi. Ni tako enostavno. Glava je samo razum. Naše odločanje pa je odvisno od podzavestnega dojemanja sveta. Tukaj pa se vse začne in konča s harmonijo. Brez stremljenja k harmoniji so naša življenja ničeva. In prave barve v stanovanju so pomemben prispevek k harmoniji.

KAKO SE LOTITI BARVANJA STANOVANJA

Ko vaše stanovanje potrebuje novo obleko, se začnejo kresati mnenja družinskih članov. Vsi vedo, česa ne marajo, kaj pravzaprav hočejo, pa niti njim ni jasno. Barvanje stanovanja postane zoprna na(d)loga, ki se je nihče ne loti z veseljem.

Če sami ne veste, kaj bi storili, boste verjetno poklicali pomoč. Odvisno od vaših financ je to lahko arhitekt oziroma notranji oblikovalec. To so kreativni ljudje, in če se ne boste preveč vmešavali, bo vaše stanovanje dobilo zelo reprezentančno preobleko in bo vzbujalo občudovanje ali vsaj presenečenje vaših prijateljev. Če veliko daste na svoj imidž, vam bo to zadostovalo. Nekaj časa bo preteklo, da boste lahko testirali svoje občutke v na novo pobarvanem stanovanju in ugotovili, da niste ravno v najboljši koži. Pričakovanja se niso izpolnila. Kako bi se sploh lahko?

Arhitekti in oblikovalci upoštevajo v glavnem modne trende, tako glede barv kot tudi glede oblike. Ne glede na to, ali kaj vedo o feng šuiju barv ali pa nič, ne morejo iz svoje kože. To je linija najmanjšega odpora. Saj njihove stranke itak ne vedo, zakaj gre. V prvem hipu trendovsko pobarvano stanovanje ni videti slabo, kasneje pa neusklajene barve počasi izbijajo na dan in povzročajo slabo voljo. Pa še iz mode pridejo. Na mojih knjižnih policah je kar nekaj čudovitih barvnih knjig o opremljanju in barvanju stanovanj, kjer stoji na naslovni strani: „Harmonično stanovati s feng šuiem“ ali pa „Vzhodnjaška modrost za zahodnjaška stanovanja“, „Ustvariti atmosfero s psihologijo prostora in feng šuiem“ in tako naprej. Avtorji so večinoma arhitekti. Tam najdete vijoličast hodnik, črno steno v dnevni sobi, obupno pisano otroško sobo in še in še je takih disharmonij. Feng šui je tam dejansko samo za vabo. Niso tudi redke “akademije” in “šole”, ki se ukvarjajo z različnimi duhovnimi dejavnostmi, na koncu pa pripišejo še feng šui. Feng šui je alfa in omega v oblikovanju harmonije in takšno podcenjevanje jasno pove, da tam o feng šuiju ne boste veliko izvedeli.

Recepta za barvanje stanovanja ni. Barvanje stanovanja je projekt in zahteva projektni pristop. Potreben je ogled stanovanja in drugi podatki o stanovanju in stanovalcih, na osnovi katerih se lahko izdela analiza stanja stanovanja. Iz analize stanja ugotovimo naslednje parametre, na osnovi katerih določimo ustrezne barve:

Nivo, na katerem se nahaja stanovanje

Prvi podatek, ki ga potrebujemo, je nivo, na katerem se stanovanje nahaja. Normalno stanje stanovanja je pritličje in nižja nadstropja hiš oziroma blokov.
Stanovanje v kleti zahteva poseben pristop, ker je klet preveč “prizemljena”. Zaradi tega ljudje, ki stanujejo v kleteh, postanejo depresivni. Iz tega razloga se je treba izogibati zemeljskim barvam, ki učinkujejo depresivno (oker in rjavi odtenki). Sicer pa nobena temna barva ni primerna za kletno stanovanje, saj je že brez tega pretemno. Izogibati se je treba tudi modri barvi, ki zniža temperaturo za cca dve stopinji, saj je klet že brez tega dovolj hladna. Zelena barva tukaj deluje spodbudno, saj pomeni rast.
Stanovanje v višjih nadstropjih stolpnic vpliva na stanovalce ravno obratno kot kletno stanovanje. Stanovalci so premalo prizemljeni. Tukaj pridejo v obzir zemeljski odtenki, obloga iz opeke ali kamenja. Izogibati pa se je treba zeleni barvi.

Kompasni segment, v katerem se nahaja stanovanje

Ni vseeno, ali se vaše stanovanje nahaja v vzhodnem, južnem, zahodnem ali pa v severnem, severovzhodnem oziroma severozahodnem delu stavbe. V osončenih stanovanjih pridejo v ozir bolj hladne barve: spomladansko zelena, modra, svetlo modra. V manj osončenih stanovanjih pa bolje delujejo toplejše barve, kot so drap, oker, sončno rumena, oranžna in rdeča.

Namembnost prostora

Dnevni prostor je namenjen druženju, zato je lahko v bolj živahnih barvah.
Kuhinja naj bo bela. Nikakor naj ne bo rdeča ali modra. Tudi oranžne se boste hitro naveličali.
jedilnici blagodejno deluje manjša površina oranžne ali zelene barve, ki ugodno delujeta na prebavo.
spalnici poleg bele, smetanaste ali drap barve ugodno deluje blaga barva sivke. Modra barva ni primerna, ker ohladi prostor. Rdeči, rumeni in oranžni odtenki pa so premočni in se ob njih teže zaspi.
Otroška soba naj ne bo pisana kot papagaj. V taki sobi se otrok ne more skoncentrirati in je hiperaktiven. Barve je treba prilagoditi karakterju otroka.
Kopalnica je najbolj jin prostor v stanovanju. Odvisno od tega, v katerem delu stanovanja se nahaja, uporabimo barve, ki povežejo element vode z elementom prostora.

Časovni ciklusi

Upoštevati je treba tudi vpliv energij iz vesolja. V tekoči periodi (2004 – 2023) se je absolutno treba izogniti rdeči, sončno rumeni in oker barvi v jugozahodnih prostorih. V določenih legah pa velja to tudi za severozahodne prostore.

Okolica stanovanja

Pri izbiri barv je treba upoštevati tudi sosesko, v kateri se stanovanje nahaja. Če stanujete v neposredni bližini doma upokojencev, bolnišnice ali pokopališča, potem naj bo stanovanje v bolj živahnih barvah. Če pa je okolica preveč hrupna, potem so na mestu bolj hladne barve, kot so bela, svetlo modra, modra in zelena.

Stanovalci

Pri izbiri barv ne smemo spregledati, kakšni ljudje prebivajo v stanovanju.
Pomanjkanje določenega elementa v osnovni dispoziciji človeka zahteva uravnoteženje. Po nekih virih na takega človeka lahko ugodno vplivajo barve, ki pripadajo manjkajočemu elementu. Na primer:
Človeku, ki mu manjka element ognja v natalni karti, manjka veselje do življenja in je potrt. Nanj dobro vpliva rdeča barva (v želenem odtenku), ki je simbol življenja in veselja.

Če določen element prevladuje v človeku, je treba reagirati tako, da temu ustrezne barve ni v stanovanju.

Otrok, ki ima preveč ognja v sebi, ima ogromno energije in je težko obvladljiv. Rdeče barve ne sme biti v njegovi sobi, ki mora biti primerno urejena. Starši morajo biti s takim otrokom zelo potrpežljivi in dosledni, da ga navadijo reda. Sicer bo imel kasneje v življenju težave zaradi neprilagodljivosti.

Boječi otrok bo ugodno reagiral na malce rdeče barve v otroški sobi. Dobro je vedeti, da je plahost največkrat povezana z elementom vode, ki v tem primeru obvladuje otrokov karakter. Temeljna lastnost takega otroka je strah. Strah je nesreča vseh nesreč. Ne smete dovoliti, da ga obvlada. Najhuje pri tem pa je, da ne boste ugotovili, za kaj gre, dokler ne bo prepozno. Kajti v zgodnjem otroštvu je tak otrok silno živahen, vesel in prisrčen. Strah pa se v določenih pogojih začne v njem razraščati in počasi spreminja njegov karakter. Zato bi morali biti z njim še posebej obzirni, ga spodbujati, pohvaliti ob vsaki priložnosti in se izogniti zlasti javnemu karanju ali celo kaznovanju. Ne bi smeli prestrogo soditi niti njega niti njegovih prijateljev ali bratov in sester, kajti ta otrok je zelo inteligenten in hitro dojame, da bo ob prvi napaki tudi on deležen enakega obravnavanja. Tega pa ne prenese dobro, ker je premehak. Rešuje se tako, da laže in se prilizuje. V šoli je slab, ker se ne more skoncentrirati, saj ves čas razmišlja, kaj bo, če ne bo razumel snovi in potem ne bo dovolj uspešen, da bi izpolnil pričakovanja svojih staršev. Nato gre samo še navzdol.

Starejši in depresivni ljudje ne bi smeli živeti v prostorih, ki so obloženi s temnim lesom ali pobarvani z rjavimi odtenki. Oblaganje sten z lesom je bilo nekoč v modi, služilo pa je tudi za izolacijo. Niso bili škodljivi samo rakotvorni plini, ki so se desetletja sproščali iz premazov na deskah, ampak rjava barva tudi vpija svetlobo in s tem škodi očem, vpliva pa tudi depresivno.

Za ljudi, ki kreativno delajo, niso primerni rjavi odtenki sten, oker in oranžna barva ter obloge iz opeke in kamenja.

Če so v hiši hiperaktivni otroci ali ljudje nagle jeze, na rdečo barvo raje pozabite.

KAKŠNE BARVE UPORABITI

Če se boste lotili barvanja stanovanja sami, bodite zelo previdni. Barve zelo močno vplivajo na nas. Nikakor ni pametno prebarvati z barvami celega stanovanja ali velikih površin. Večina stanovanja naj bo v beli ali še bolje v smetanasti barvi. Le manjše površine prebarvajte z barvami. Pazite tudi na oblike. Vodoravni pasovi dušijo kreativnost, navpični pa jo spodbujajo.
Bela barva je vsekakor najbolj uporabna v stanovanju. Vendar sterilno belo stanovanje navaja na zasvojenost. Celo v bolnišnicah so odstopili od bele barve.
Stropi naj bodo vedno beli. Barvasti stropi dušijo svetlobo.
Barve naj bodo pastelne, ne čiste. Čiste barve tudi teže kombinirate, če ne poznate zakonitosti petih elementov. Izogibajte se tudi napadalnim kombinacijam rdeča/modra in rumena/zelena.

Avtor: Regina S. Rant
www.karmaplus.net

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij