ponedeljek, 23 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Zvončki in trobentice… zdaj pomlad je tu – dnevna in sezonska rutina

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

»Zvončki in trobentice, mačice, vijolice spet iz zemlje vzklijejo, zdaj pomlad je tu…«, nam je veselo prepevala Marjana Deržaj. Vsi se razveselimo pomladi, ker nas jutra prebujajo s ptičjim petjem, ker nas prevzeme nova energija življenja in radosti. Narava vzbrsti skozi drhtenje in nam v svojem razcvetu ponuja svoje prve darove.

Če ozavestimo svoja pra-vedenja, ki so v nas in pomislimo na starodavne modrosti, predvsem v tiste, ki stremijo k ohranjanju zdravja, lahko storimo marsikaj dobrega zase. Ni potrebno posebno znanje, le ozreti se je potrebno okoli sebe in ozavestiti obilje življenja okoli nas. Travniki so že polni regrata, v gozdovih ob potokih že raste čemaž. Te rastline vsebujejo vse potrebno, da lahko z njimi očistimo svoja telesa vseh snovi, ki jih je telo kopičilo skozi zimo. In če pomislimo, lahko potegnemo še eno vzporednico, da je tudi čas posta v krščanskem izročilu tisti pravi čas, da se telo očisti vsega nepotrebnega tako v telesu kot v duhu.

Tako Ayurveda kot kitajska tradicionalna medicina posebno pozornost namenjata letnim časom s priporočilom, da posameznik sledi sezonski rutini, ki se imenuje RITUCHARYA skozi utrip narave. Tako je možno živeti v harmoniji z naravnimi cikli in se prilagajati spremembam v zunanjem okolju.

Pravzaprav pa se štirje letni časi lahko zvrstijo že v enem dnevu:

 • za jutro je značilno pomladno vreme, ki se kopa v soncu in ptičjem petju;
 • opoldan lahko ob toplem vetru občutimo poletno vreme;
 • popoldne ob hladnem in suhem vetru zaznavamo jesensko vreme;
 • tema pa je domena zime, ko se shladi in je oblačno.

Letnim časom se lahko prilagajamo s hrano, pijačo, z izbiro oblačil ter z vrsto in količino gibanja. Dobro je, da prisluhnemo svojemu telesu in temu primerno ravnamo. Na primer: pozimi nam bolj paše hrana, ki segreva, pomladi pa si telo želi bolj sveže, očiščevalne hrane. Tudi pomladna oblačila so bolj lahka in barve so bolj svetle in vesele.

Da bi sami kar najbolje poskrbeli za harmonijo v telesu je dobro slediti napotkom, kako vzpostavljati ravnovesje skozi dnevno rutino, ki se imenuje DINACHARYA.
Redna dnevna rutina je bistvena za ohranitev dobrega zdravja in za pretvorbo našega telesa, uma in zavesti na višji nivo delovanja.
Redna dnevna rutina nam pomaga pri usklajevanju z naravnimi ritmi in vzpostavljanju ravnovesja, uravnava našo biološko uro, pomaga pri prebavi, absorbciji in asimilaciji hrane ter vpliva na samospoštovanje, disciplino, mir, srečo in dolgo življenje.

Kako poteka dnevna rutina:

 • zgodnje zbujanje pred sončnim vzhodom, ko je narava polna svežine in miru;
 • dan pričeti s prijaznimi in ljubečimi mislimi o sebi ter se zavedati svoje božanske realnosti, občutenje vseh ravni svojega bitja ter ozaveščanje, da smo del univerzalnega stvarstva; zahvala za nov dan, za blagoslove;
 • umivanje obraza, ust, oči;
 • popijmo kozarec tople vode, ki spere želodec, prebavni trakt in ledvica ter spodbudi peristaltiko črevesja in izločanje odpadkov;
 • izločanje
 • očistimo si zobe in jezik, grgranje, čiščenje nosnic;
 • tuširanje, masaža z oljem
 • zmerna vadba, dihalne tehnike in meditacija;
 • redni obroki ob isti uri.

Čez dan vzdržujemo vzravnano hrbtenico, da lahko energija prosto teče navzgor in s tem ohranja naše zavedanje. Sebe obravnavajmo nežno in ljubeče.

Preden gremo v posteljo se za nekaj minut umirimo in meditiramo. Opazujemo svoje dihanje, se osredotočimo na praznino, ki je energija in inteligenca.

Tradicionalna kitajska medicina in element les, element pomladi

Kitajska medicina je zasnovana na filozofiji Yin in Yang in je osnovni metodološki dualistični koncept celostne analize pojavov o naravi in človeškem telesu. Način Yin in Yang je osnova celega vesolja, je princip vsega v ustvarjanju, skrbi za preobrazbo v stvarstvo, je koren in izvor življenja in smrti. Nebo je nastalo z zbiranjem Yanga, zemlja je nastala z zbiranjem Yin. Voda je simbol Yin in se spušča na zemljo, ogenj je simbol Yang in se dviga v nebo. Zato vesolje, zemlja in nebo, predstavljata gibanje in mirovanje, ki ju nadzira modrost narave. Ta daje moč spočetja in rasti, žetve in shranjevanja, konca in ponovnega začetka.

Ves pojavni svet je zgrajen na podlagi gibanja in spreminjanja. Pojavi v naravi ustrezajo posameznim elementom, ki so les, ogenj, zemlja, kovina, voda. So v medsebojni povezavi in so povezani med seboj, se podpirajo in nadzorujejo. Ves čas morajo biti v pravem ravnovesju, če je razmerje porušeno, pride do motenj v celotnem krogu. Vendar je potrebno poudariti, da elementi niso mišljeni v materialnem pomenu, temveč kot zasledimo pri psihologu Jungu, so esencialni smisel abstraktnosti.

LES je element pomladi, ki označuje obdobje dinamične rasti in dejavnosti, ki je odgovorno za spodbujanje sprememb. Temu elementu ustreza tudi vzhodna stran neba, veter, kisel okus. Gledano po človeški anatomiji pa mu pripadajo jetra z žolčnikom, čutilni organ oči in tetive. Čustvo, ki pripada temu elementu je jeza.

Če povzamemo vsa vedenja, lahko vidimo zanimive vzporednice, predvsem pa to, da je vse znanje že v nas, pa naj si ogledamo katerokoli filozofijo ali zdravilski sistem, ali izkušnje naših prednikov. Naše telo ve, kaj je za nas dobro v posameznem letnem času. Na voljo nam je obilje člankov in čudovitih receptov, kako se razstrupiti spomladi, kako očistiti jetra… Če dobro pomislimo, smo zagotovo tudi sami že izrazili, »Joj, kako mi gre na jetra,« četudi nismo vedeli, da sta jeza in jetra še kako povezana v elementu les.

Vir: zapiski s predavanj Higeja, Gesd, Cesar Helena

Avatar of Helena Cesar
Moj pristop delovanja je celosten, zato povezujem starodavne modrosti in različne pristope, ki so pisani na kožo posameznikom. Osnovno vodilo vseh soustvarjalcev je: »Z resnico srca do svetlobe sveta« in tako postati najsvetlejši Žarek v Grosupljem ter širše pri ozaveščanju ljudi, pri iskanju samega sebe.
follow me
No Tab Selected

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij