Razno

Alkohol kriv kar za četrtino primerov raka na dojkah

Alkohol je najpogosteje povezan z rakom na požiralniku ter rakom debelega črevesa in danke

Uživanje alkohola naj bi bilo vzrok za več kot 700.000 primerov novih rakavih obolenj in 366.000 smrti zaradi raka v letu 2012, so razkrili na svetovnem kongresu rakavih obolenj v Parizu.

Ljudje, ki redno uživajo alkohol, bodo bolj verjetno zboleli ali umrli za rakom. Raziskovalci so ugotovili, da je alkohol odgovoren za približno pet odstotkov novih primerov rakavih obolenj in 4,5 odstotka smrtnih primerov zaradi raka.

“Večji del prebivalstva se ne zaveda, da lahko zaradi alkohola zboli za rakom,” je poudaril Kevin Shield iz Mednarodne agencije za raziskovanje raka (IARC), ki je del Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

IARC uvršča alkohol v prvo skupino rakotvornih snovi, kar pomeni, da spada med nevarnejše snovi. Odgovoren naj bi bil za kar četrtino primerov raka na dojkah, sledi pa mu rak debelega črevesa in danke s 23 odstotki. Pri smrtnih primerih pa je alkohol najpogosteje povezan z rakom na požiralniku ter rakom debelega črevesa in danke.

Največ primerov, kjer so lahko povezali alkohol z rakavimi obolenji, je bilo v Severni Ameriki, Avstraliji in Evropi.

G. C.
www.rtvslo.si

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Sorodne objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE
NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
zanimivo bo
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah. Pripravljamo pa tudi veliko novosti, katere ti bodo zagotovo všeč.
Naroči se: