Kabala

Kabbala – pogled na svet in življenje

Ko se srečamo s Kabbalo vstopimo v dinamiko sil življenja, kjer začutimo, kako v nas prodira energija, ki kroži v vseh živih bitjih.

Kabbala obravnava človeka tako, da mu šepeta v uho o življenju in svetlobi, o biti in radosti:

Če hočeš, zmoreš.

Uči se, da boš vedel, kdo si.
Uči se, da boš vedel o svetu, o tvojem svetu.
Čuti vibracije vira življenja, ki je globoko v tebi, nad in pod tabo in vse okrog.
Ljubezni, ki tli v tebi, dovoli, da izraste svoje močne korenine.
drevo_ivljenja_kabala[1]
Vzpenjaj se in povzpni,
kajti razpolagaš z močno silo.
Imaš krila vetra,
plemenita krila orla.
Ne zanikaj jih, da ne zanikajo tebe,
išči jih in našla te bodo.

Težko je v nekaj besedah opisati kaj Kabbala pravzaprav je. Ni religija in ni filozofija. Je nauk in veda, ki nas uči o življenju, o našem odnosu in povezavi s svetom. Kabbala nas uči, da:

• slišimo tišino
• vidimo, kar je nevidno
• čutimo, kar je nematerialno

Kabbala ima izvor v Judovstvu, vendar je mnogo več kot to. Je način življenja, veda o nastanku in obstoju življenja, o ustroju in zakonih kozmosa in zemlje. Kabbala je nauk o stvaritvi.

Ko stopiš na pot Kabbale si se pravzaprav odločil, da poiščeš učitelja. Kabbale se ne da naučiti iz knjig, niti na hitrih tečajih. Potrebno jo je čutiti. Odpreti se moraš tako, da ti zleze v vse pore in zapolni vse skrite kotičke, za katere še sam nisi vedel, da obstajajo.

Skozi zgodovino je Kabbala postopoma dobivala svoj mistični prizvok, saj je zaradi veličine svojega nauka mnogokrat postala nevarna za oblasti. Zato so jo zavijali v skrivnost, kjer je ostala do nedavnega. Sedaj so vse Kabbalistične knjige odprte in dostopne. Skrivnost se razkriva.

Kljub temu je v Kabbali ostalo veliko nedorečenega, neznanega, še ne razloženega in to povzroča tudi veliko zavajanja. Dogaja se, da nekateri Kabbalo jemljejo vse preveč površno in s tem Kabbala izgublja svojo vrednost in moč.

Z besedami sodobne ezoterike lahko Kabbalo uvrstimo v holistične vede, saj s svojim 10-dimenzionalnim pogledom na svet že stoletja govori in uči to, kar sodobna znanost šele začenja odkrivati. Ravno zaradi svoje multidimenzionalnosti je Kabbalo tudi težko opisati in razložiti na hitro in kratko.

Poglejmo torej nekaj osnovnih elementov v razumevanju Kabbale. Preden pa to storimo, naj pojasnim, da v tekstu uporabljam besedo Bog. S tem ne mislim Boga, kot ga predstavljajo posamezne religije. Bog je le eden od načinov, kako poimenujem tisto najvišje v obstoju, tisto, kar obsega vse. Prav tako bi lahko govorili o svetlobi, realnosti, stvaritvi, življenju…
Še posebej je pomembno, da razjasnimo pojem Boga, s stališča enosti. Večina religij (vsaj tiste meni znane) Boga ločujejo od posameznika in kot vmesni člen postavljajo posvečene predstavnike, ki bodo ljudem omogočili stik, dostop in čutenje Boga. To je eden osnovnih postulatov dualnosti in razcepljenosti. Bog ni nekaj (bitje, entiteta) zunaj nas. Bog je del nas, je v nas in okoli nas, z nami ves čas. Od nas je odvisno, koliko se tega zavedamo, kako s tem živimo. Bolj ko se zavedamo Boga v sebi, okoli nas in z nami, bolj celostno živimo svojo bit.

Kabbala je tako tudi pot k Bogu, Luči, Resničnosti!

Kje je začetek?

OR
Ena najpomembnejših besed v Kabbali je luč. Bog je rekel: “Naj bo luč in bila je luč…” Luč je prvi znak, prva beseda stvaritve, prva in najvišja resničnost kozmosa, prva pot do božanskosti.
Kabbala je “metafizika luči”.
Hebrejska beseda za luč – OR ima isto numerično vrednost kot izraz EN SOF, ki pomeni neskončnost (En Sof je tudi ena od besed za Boga). To je vrednost 207, ki jo ima prav tako beseda RAZ, ki pomeni skrivnost, misterij.
V Kabbali je prava resničnost luč, ki jo najdemo v vsem. Kabbala govori o iskricah svetlobe ali svetósti, ki oživljajo vsako bitje, od najmanjšega do največjega elementa. Resničnost svetá ni snov pač pa vibracije iskric svetósti in to danes imenujemo energija.

Kavana
Kabbalist je človek, ki zmore kanalizirati svoje misli v pravi smeri. Temu rečemo Kavana. Kabbala pravi, da zmore vsak od nas spreminjati svoje notranje telesne in psihološke vibracije s pomočjo kavana. Izurjen Kabbalist s kavana lahko spreminja svet okoli sebe.

Tsimtsum in Kav Ray (cimcum in kavrej)
Kako naj se svet razvija, če je Bog (Luč) zasedel vse kar je, vse kar obstaja? Kako naj se svet razvija v neskončnosti, ki zaseda vsak prostorček kozmosa?
Tsimtsum pravi, da se je zato bog umaknil iz luči. S tem je naredil prazen prostor za nove kreacije, za nova stvarjenja. S tem dejanjem je ustvaril temo. Bog se je umaknil iz milosti.

kav_ray_kabala(1)[1]V tak prostor, kjer se je Bog umaknil, neskončnost ni mogla več vstopiti. Na drugi strani pa se nič novega ne bi več ustvarilo, če bi ta prostor popolnoma zapustil in se ne bi nič več zgodilo. Zato je pri svojem umiku Bog (neskončnost, luč) pustil sled – za tem, ko se je bog umaknil, je ostala luč v skrčeni obliki. Nastal je Kav Ray ali Ray of Light – žarek svetlobe. Kav Ray nas uči, da je bog vse povsod, tudi tam, kjer se je umaknil. Kav Ray je spomin, vez, ki nas veže z izvorom in nas popelje proti cilju. Ta žarek svetlobe imenujemo tudi adam qadmon (kar pomeni prvobitni človek) – prvi obraz božanske luči, ki prihaja iz neskončnosti (en-sof) v prazen prostor (tsimtsum). Vendar ne iz vseh strani, le kot en sam usmerjen žarek.

Svetloba tako predira v prazen prostor v obliki svetlobne energije in postane snov v obliki desetih receptorjev, ki jih Kabbala imenuje Sefiroti. Svetloba jih polni po zaporedju. Najprej doseže prvega (Kether) in ko se ta napolni, se presežek svetlobe odda na naslednji Sefirot.

Schama (šamà)
Je judovska molitev, ki pa je tudi eden od temeljev Kabbale in pravi:
“Listen o Israel – The Lord and God, the Lord is One” Kar danes pri učenju Kabbale prevajamo tudi takole: “Poslušaj ti, ki poskušaš razumeti kaj je resničnost. Resničnost je ena sama.”

Ko se je luč umaknila in ustvarila temo, da bi nastala nova, drugačna luč, je nastala dualnost. In prav zato, ker je luč še vedno ostala prisotna tudi v temi, se nova luč lahko rodi. Tako je dualnost še vedno del celosti.
Prav tako je z nami, našimi življenji, našo potjo in ozdravitvijo. Načrt naše “ozdravitve” je že vsebovan tudi v naši “bolezni”. Načrt naše odrešitve je vsebovan v naših težavah.

Kot pri večini drugih mističnih, ezoteričnih in mejnih vedah, znanostih in filozofijah, je tudi v Kabbali in okrog nje veliko interpretacij. Skozi stoletja so se te razlage razvijale tako, kot so se rojevali in razvijali njihovi avtorji. Kljub temu lahko pri Kabbali govorimo o pravi Kabbali in spopularizirani ali navidezni Kabbali. Razlog je preprost. Tisti trenutek, ko Kabbalo poskušamo poenostaviti in “zlinearizirati”, ko pozabimo na Tsimtsum, Kav Ray in Schama ter mnoge druge zakonitosti, Kabbala izgubi svoje sporočilo, svojo globino, vseobsežnost in moč.

Noten – male, Meqabel – female in Shekina (šekinà)
Na tem mestu želim pojasniti še en pogled in Kabbalistično misel. V sodobnem času vedno več govorimo o energijah in pri tem omenjamo moško in žensko, pozitivno in negativno, male in female energijo. Prevečkrat se te pojme enači s spoloma in se jih deli na slabo in dobro. Res je, da je ta vrsta dialektike (delitev na Noten in Meqabel) tudi v Kabbali ena od centralnih delitev. In ravno zato je potrebno razjasniti ta dva pojma. Najprej naj poudarim, da male in female ne pomeni moškega in žensko v spolnem smislu. Moški je oboje, male in female in prav tako je ženska oboje, male in female.
Male je tisti, ki daje – v hebrejščini NOTEN. Female je ta, ki sprejema – MEQABEL.
Ko se luč izliva (žarči), ko jo ponudimo drugim, je to male. Tam kjer luč domuje, je female.
Ko prideš v stik s svojim jedrom in si v svoji luči, postaneš SHEKINA.

Kabalisti delujejo iz Shekina in vsa njihova prizadevanja so usmerjena v to, da dosežemo to stanje.

Na teh temeljih sloni tudi razvoj drevesa življenja.

Tagi
Pokaži več

Tadeja Tabitha Bradaš

Sem mati, žena, duhovna svetovalka in učiteljica, v prvi vrsti pa sem ženska.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !