Kabala

Kaj je kabala

Vedno ko se omeni beseda kabala, ljudje pričakujejo kratko definicijo. Kabale ni moč razložiti na tak način, čeprav je istočasno moč oblikovati sto različnih, toda točnih definicij kabale. 

Poskusite z eno kratko definicijo razložiti filozofijo, astrologijo ali umetnost. Ni ravno lahko. Koliko bolj to velja šele za kabalo. Zato je kabalo tako lahko narobe razumeti. Pravzaprav jo je lažje razumeti narobe kot pa je sploh ne razumeti.

Kabala je skup znanja s pomočjo katerega je edino mogoče razumeti staro zavezo (kot tudi novo). Hkrati je to znanje, s pomočjo katerega je moč v popolnosti razumeti ta neskončno komplicirani odnos mikro in makrokozmosa. To je torej veda. Toda veda z močnimi religiozno / dogmatsko / mitološko / psihološkimi komponentami.

To je sistem korespondenc, ki bolje od kateregakoli drugega sistema razloži nivoje zavesti. Najprej jih klasificira, nato razloži. V tem je temeljna vrednost osnovne sheme kabale – Drevesa Življenja. Preko tega pridemo do Tarota, kot tudi delov duše, ki je najbolj kvalitetna razdelitev človeka na funcionalne enote. Ta razdelitev je tako dobra in napredna, da jo še konvencionalna medicina ne razume popolnoma. Toda, čimprej jo sprejme in poskusi razumeti, toliko bolje za medicino. To so samo nekatera od področij kjer je kabala prisotna in jih pokriva, ker pravzaprav ne obstaja področje kjer ni prisotna, ne glede na to ali jo imenujemo veda, religija, umetnost, filozofija, astrologija, mistika, ezoterija, divinacija, medicina, itd..

Vidimo torej, da je kabala tako široka in vseobsegajoča, kolikor so vse možne aktivnosti Homo Sapiensa in še več. To je študij za celo življenje. Zahteva velike napore a hkrati nudi vpogled v nevidne mehanizme tega sveta. Kratko rečeno – poleg konvencionalnega išče in nudi tudi inicijacijsko znanje.

Avtor: Goran Sarvan
www.kabala-tarot.com

foto: en.wikipedia.org

Goran Sarvan je priznani kabalist ter avtor in prevajalec več knjig o tarotu, kabali in jogi.

Tagi
Pokaži več

Goran Sarvan

Goran Sarvan je priznani kabalist ter avtor in prevajalec več knjig o tarotu, kabali in jogi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !