Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Kako Ayurvedska hrana lahko izboljša tvoje zdravje?

ayurveda bisernica
Spremljaj objave: Zavod Bisernica
X

Spremljaj objave: Zavod Bisernica

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas

“Kar jemo, vpliva na naša čustva. Nemirna čustva so izvor težav v fizičnem telesu in v umu – mislih. Enako kot negativna čustva otežijo prebavo hrane, tako tudi nepravilna prebava oteži naše čustveno stanje.” Dr.David Frawley

“Si kar ješ” je rek, ki ste ga sigurno že slišali. Je resnica tako na fizičnem kot tudi psihološkem nivoju. Če poješ hamburger, se tako tudi počutiš: nemir, hitra razdražljivost, hitri večkrat nepremišljeni odzivi, zmanjšana zmožnost koncentracije,…

Kaj torej jesti za zdravje?

Prvo najpomembnejše pravilo: jej s srcem – z ljubeznijo in z mirom. Naredi obrok privlačen za duha, um in telo: barve, okusi, vonji, dekoracija. Uživaj v hrani in se popolnoma posveti obroku, ki ga imaš pred seboj. Zato je zelo nepriporočljivo gledati TV ali brati časopis medtem ko ješ. Ne samo, da je to distrakcija hranjenja, vsebine na TV ali v časopisu lahko povečajo notranji nemir in vplivajo na pojav netolerance na hrano, alergije, živčnost, napihnjenost…

Naredi si obrok kot posvečen obred, ko svojemu telesu – domu, podariš hrano, da lahko živi. Tako si zagotoviš zdravje telesa in dobro počutje. Ko imaš zdravje in dobro počutje imaš vse kar potrebuješ, da uresničiš svoje želje.

Drugo pomembno pravilo v ajurvedski prehrani je jesti sveže pripravljeno naravno hrano (brez aditivov, pesticidov, kemičnih in hormonskih dodatkov, gensko nepredelana hrana, brez sevanja in težkih kovin), sezonsko in lokalno hrano, najbolje pridelano doma ali pa kupljeno pri okoliških kmetih, ki imajo naravno pridelavo pridelkov.

V ajurvedi ločujemo uživanje presne in kuhane hrane, ker imata različne karakteristike: različen čas prebave, različno temperaturo, različen vpliv na prebavni ogenj, različne sestavine.

Mogoče te zanima  Hvaležnost nas odpre za sprejemanje dobrega

Tretje pravilo je dodajanje začimb. Začimbe kot so: ingver, kurkuma, koriander, kumina in druge ajurvedske začimbe izboljšajo okus in naredijo hrano polno, poleg tega, kar je najpomembnejše pa naredijo jedi lahko prebavljive in imajo veliko zdravilnih lastnosti.

Četrto pravilo v ajurvedi je vključitev vseh 6 okusov v obrok: sladko, slano, kislo, pekoče, grenko, trpko. Ko v obrok vključimo vseh 6 okusov, potem telo lažje prepozna, kdaj je hrane dovolj in sproži občutek zadovoljstva. Vključitev vseh 6 okusov v obrok tudi prepreči hrepenenje po določeni hrani. In ne nazadnje vključitev vseh 6 okusov izboljša zdravje.

Peto pravilo je vrstni red 6 okusov: Sladko – riž, prosena kaša, ajdova kaša, ješprej, med, mleko,… Kislo – limone, jogurt, višnje, kislica, fermentirana hrana,… Slano – sol, morska zelenjava (npr. alge, morska trava…), slane jedi… Pikantno – ingver, črni poper, česen, čebula, pikantne začimbe,… Grenko – listi zelenjave (npr. brokoli, rdeča pesa), listnata zelenjava (npr. špinača, kopriva), kurkuma, radič, solata… Trpko – šipek, leča, fižol, kaki,…

Hrano, ki spada v kategorijo »sladko«, telo prebavi najhitreje, zato ni priporočljivo, da slaščice jemo na koncu obroka. Trpko in grenko na koncu obroka pomaga, da potem nečutimo potrebe po sladkarijah.

Šesto pravilo se nanaša na prebavni ogenj. »Prebavni ogenj je vir življenja. V ajurvedi se imenuje AGNI. Brez agni življenje ni mogoče.« -Dr.Vasant Lad

Dokler je naš agni zdrav in močan, lahko prebavimo vse, kar pojemo. Če pa je agni šibek, potem telo ne prebavi hrane in tvorijo se toksini.

Mogoče te zanima  Spremenite svoje misli in spremenili boste svoje življenje

Da ohranimo prebavni ogenj v odličnem stanju je pomembno, kdaj jemo. Prebavni ogenj je najmočnejši med 11:30 in 13:30h, zato takrat zaužijemo največji obrok dneva. Proti večeru se prebavni ogenj zmanjšuje, zato je zadnji obrok priporočljivo pojesti med 18 in 19 uro.

Jemo vedno samo, ko smo lačni. Dolaganje hrane med obroki zmanjšuje prebavni ogenj ali ga celo zaduši. V prebavnem traktu ostaja hrana neprebavljena, začne gniti in sproščati strupene snovi.

Sedmo pravilo: pij vodo sobne temperature oz. toplo vodo. Vodo ni priporočljivo piti med in po jedi, ker zmanjšuje (gasi) prebavni ogenj.

Hladno vodo mora telo pogreti preden jo absorbira in zato porabi energijo. Najslabši učinek pa ima hladna voda na prebavni ogenj. Hladna voda pogasi oz. zmanjša prebavni ogenj (agni), zato se hrana težko prebavi in obleži v prebavnem traktu. Hrana, ki leži v telesu začne gniti, sproščajo pa se plini in strupi.

Zjutraj na tešče popijemo kozarec tople vode (cca 2 dcl). To je osnovna higiena notranjih organov.

Kako se prehranjujete vi? Kaj še lahko naredite za podporo vašemu telesu in zdravju? Ali veste katera Dosha ste? Morda vas zanima kako z Ajurvedo v vašem domu?

Recept za Lassi – pijačo, ki zmanjša napenjanje in vetrove

SESTAVINE 1 skodelica vode sobne temperature ¼ skodelice naravnega bio jogurta Ščep mletega ingverja Ščep mlete kumine Ščep mlete kurkume Ščep mletega koriandra Ščep soli

PRIPRAVA Sestavine zmešaj v mešalniku (blenderju). Popij po obroku.

Avtor: Dr. Neja Zupan

Naroči v Trgovini Duhovnost
Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Vsaka duša pride na Zemljo s karmičnimi dolgovi

Vsaka duša pride na Zemljo s karmičnimi dolgovi

Dinamika sestavljene družine

Dinamika sestavljene družine

Numerološka napoved 12. 6. 2021

Numerološka napoved 12. 6. 2021

Numerološka napoved 14. - 20. 6. 2021:  Varni ste

Numerološka napoved 14. – 20. 6. 2021:  Varni ste

Angelsko sporočilo ob koncu tedna: Bodite Zavestna Prisotnost

Angelsko sporočilo ob koncu tedna: Bodite Zavestna Prisotnost

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem