joga pes

Adho Mukha Svanasana – Joga položaj Na glavo obrnjen pes

OnLine ključ do dušeOnLine ključ do dušeOnLine ključ do duše
OGLAS

Traja lahko tudi leto ali več, da bi popolnoma razumeli globino te asane oziroma da bi jo popolnoma obvladali. Zato si za začetek dovolite, da se igrate, pri tem pa ne pozabite, da če se želite v asano poglobiti, vzpostavite kontakt z usposobljenim učiteljem joge.

Še nekaj nasvetov za lahkotno poigravanje z omenjeno asano:

 • Začnite v aktivni pozi otroka z naprej iztegnjenimi rokami. Ne uporabljajte nobenih rekvizitov.
 • Preden nadaljujete, se prepričajte, da se vaše roke in noge aktivno dotikajo tal, kjer bodo tudi ostale v nadaljevanju – brez spreminjanja razdalje med stopali in dlanmi, saj ste ravnokar pravilno določili le-to.
 • Spodvijte prste na stopalih, aktivirajte svoj center in dvignite svoja stegna, pri čemer vaši boki potujejo navzgor in nato nazaj dol, s stopali dobro pritisnite v tla in poskusite svoje pete čim bolj približati tlom.
 • Ramen nikakor ne vlečete k ušesom, zgornji del telesa ostaja močan, medtem dlani močno prilepite na tla in razširite prste.
 • Vaše telo dobi obliko na glavo obrnjene črke V.
 • Trebušne mišice so aktivne, saj s tem podpirajo hrbtenico in preprečujejo, da bi svoj hrbet preveč usločili v prsnem delu.
 • V tej pozi ne ostanete več kot nekaj sekund, nato pa začnete aktivno sprehajati svojega psa. Veslate s stopali in z nogami, premikate boke, plešete.
 • V pozi se popolnoma sprostite in ugotovite, kaj se vam zdi prav. Vadite biti fleksibilni in opazujte, kako se vaša drža z vsakim izdihom bolj in bolj sprošča. Ponovno preverite, da je vaš center aktiviran in skozi ples lahkotno zaplešite v pravilno postavitev vseh svojih delov telesa.
 • Čutite svobodo in lahkotnost. Prav tako čutite razteg, svoj center, svoje telo in čudovito asano, ki ste jo medtem, ko ste bili popolnoma usmerjeni navznoter, ustvarili navzven.
 • Ko čutite, da je bilo dovolj, se vrnite v pozo otroka in počivajte, dokler poze niste pripravljeni ponoviti še enkrat – vsakič z več lahkotnosti, več prožnosti in globljo povezanostjo tako navznoter kot navzven.

Redna vadba te asane vam bo pomagala, da postanete bolj fleksibilni tako psihično kot tudi fizično. Zaradi spodbujene cirkulacije skozi telo priteče več sveže krvi, kar omogoči lažje izpiranje strupov, medtem ko se istočasno uravnovesi krvni tlak, kar spodbuja vašo vitalnost. Med vadbo pride do aktivnega raztezanja celotnega hrbta in vratu, s čimer zmanjšate stopnjo stresa in napetosti, ki se v naši hrbtenici skladiščita tekom dneva.

Asano lahko uporabite kadarkoli v času svoje vadbe, še posebej ko potrebujete čas za retrospekcijo, umirjanje svojega diha, ali da se ponovno povežete s svojim telesom in duhom ter nadaljujete še bolj osredotočeno in z več fleksibilnosti.

Naprošam vas, da vadbo te asane omejite v primeru visokega krvnega tlaka, menstruacije, nosečnosti, glavobolov, kroničnih poškodb ramen, rok, bokov in hrbta, kot tudi v primeru diareje ali sindroma karpalnega kanala.

Kot ponavadi vas spodbujam, da obdržite svoj fokus na zavednem gibanju, poslušanju, povezovanju in občutenju svojega telesa. Bolj od izgleda poze je pomembno, kako se počutite vi, medtem ko vztrajate v samem položaju.

 • Članki
Zelo sem radovedna, obožujem naravo, mir in odkritost. Verjamem, da je v življenju mogoče vse, če smo le pripravljeni uporabiti pozitven odnos in ščepec naravne logike. Hvaležna sem, saj imam veliko srečo, da se že več kot deset let lahko izobražujem in udejstvujem pod vodstvom čudovitih mentorjev in vodilnih mojstrov svoje stroke v različnih deželah sveta.
V opoju narcisaV opoju narcisaV opoju narcisa

PodobneObjave

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni dogodek

Zadnje objave

Izpostavljamo

Društvo Pesem duše

Društvo Pesem duše

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Joe DispenzaJoe DispenzaJoe Dispenza
Deli to s prijateljem