Kronična utrujenost

Kronična utrujenost

Znaki kronične utrujenosti so:

  • utrujenost, ki traja vsaj 6 mesecev
  • utrujenost, ki ni posledica napora ali zdravstvenega stanja in ne izgine potem, ko ste si odpočili
  • vsaj 4 od naslednjih simptomov: bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, občutljivi limfni vozli, boleče grlo, občutek, da imate slab spomin, če si ne odpočijete s sapnjem, občutek izčrpanosti tudi 24 ur po neki dejavnosti.

SKU lahko močno vpliva na življenje prizadetih; v hudih primerih so nesposobni opravljati delo in so dobesedno priklenjeni na dom. Pogosto se pojavita tudi depresija in močna tesnoba.

Kako premagati kronično utrujenost

1. Pogovorite se s svojim zdravnikom

Če ne morete biti dejavni zaradi preutrujenosti, se morate najprej pogovoriti s svojim zdravnikom. Pregledal bo, ali je utrujenost posledica kakšne zdravstvene težave.

2. Razbijte krog tako, da ste dejavni

Če predvidevate, da izčrpanost ni posledica kakšne druge bolezni, morate počasi povečevati dejavnostno stopnjo. Ljudje zaradi kronične utrujenosti zmanjšajo svoje dejavnosti. Deloma je tako zato, ker je počitek razumen in naraven odziv na utrujenost. Bojijo se tudi, da bodo še poslabšali bolezen. Posledica pa je, da lahko narobe razumejo naravne telesne občutke, na primer boleče mišice ali zadihanost, ki se pojavijo po neki dejavnosti in mislijo, da je to znak, da se ne smejo preveč naprezati. Občutek utrujenosti ter muke in bolečine povzroča tudi depresija, ki prizadene mnogo ljudi s kronično utrujenostjo in jim odvzame ogromno energije.

Na žalost je tako, da manj kot delate, več bolečin imate in bolj ste izčrpani, kot če bi bili dejavni. Še preden pa se boste zavedali, bo že sklenjen začaran krog.

Če se mu želite izogniti, morate počasi in sistematično krepiti mišice s tako imenovanim “postopnim pristopom”, pri katerem najprej merite stopnjo sposobnosti opravljanja neke dejavnosti, nato jo utrdite, nazadnje pa jo povečate. To boste dosegli takole:

Pišite dnevnik: Proces stopnjevanja dejavnosti začnite s pisanjem dnevnika (to jemerilna faza). Naslednji teden ali dva zapisujte vse, kar ste počeli vsako uro dneva. Nato izračunajte koliko ur ste bili v teh 14 dneh dejavni in koliko časa ste počivali.

Načrtujte tedenski urnik

Povečajte dejavnostno stopnjo: Ko se na določeno stopnjo dobor navadite in jo brez težav opravljate, jo lahko začnete povečevati – vendar ne čakajte, da bo utrujenost minila, ker to lahko traja nekaj časa.

3. Poskrbite za dobro spanje

Nespečnost pogosto spremlja sindrom kronične utrujenosti. Težko je dobro spati ponoči, če ste bili podnevi nedejavni in še težje, če ste podnevi dremali.

4. Pripravite se na neuspehe

Premagovanje kronične utrujenosti je neako kot odpravljanje vseh drugih težav, dolgotrajen proces. Bodite vztrajni, ne bo se zgodilo čez noč, vendar boste nazadnje uspeli.

Zgodilo se bo tudi, da boste morali kljubovati občasnemu nazadovanju. Vendar se potrudite, da ne boste nazadovali…

Povzeto iz knjige Spoznajte svoj um

 

Deli to s prijateljem