GibanjeGibanje

Pilates: Star si toliko, kot je gibljiva tvoja hrbtenica

"V sodobnem svetu vsi hitimo, in če kot del uvoda v pilates uro nekajkrat globoko vdihnemo, smo naredili že veliko zase."

"Potem pa pride še dober občutek, da imamo kontrolo nad svojim telesom, da smo vzpostavili ravnovesje in se okrepili tako mentalno kot fizično," je o pilatesu povedala Ana Rebov.

Izumitelj vadbe pilates je Joseph Pilates, rojen leta 1880 v Nemčiji. Natančno je proučeval gibanje in anatomijo vseh živih bitij ter se zanimal za modrosti in filozofijo vzhoda in zahoda. Med prvo svetovno vojno je kot ujetnik v koncentracijskem taborišču sestavil posebne vaje za rehabilitacijo poškodovancev, iz posteljnih vzmeti pa je sestavil posebno napravo, s pomočjo katere so lahko vaje izvajali. Po vojni se je preselil v Ameriko, kjer je s svojo ženo Claro leta 1923 ustanovil prvi studio pilatesa v New Yorku.

O pilatesu, njegovih značilnostih in blagodejnih učinkih na naše zdravje smo se na MMC-ju pogovarjali z vaditeljicami pilatesa Ano Rebov in Uršo Makovec. Predstavili sta tudi nekoliko manj znano obliko te vadbe, ki se izvaja na stolih, posebej oblikovanih za to.

Priljubljenost pilatesa iz leta v leto narašča

Vaditeljici sta pojasnili, da je bila v ZDA ta oblika vadbe nekaj časa ena izmed najhitreje rastočih vrst rekreacije, saj se je v nekaj letih število privržencev povečalo kar za 500 odstotkov. Leta 2000 se je s pilatesom ukvarjalo 1,7 milijonov ljudi, 4 leta pozneje pa kar 10,5 milijona ljudi.

Na vprašanje, zakaj je pilates tako priljubljen, je Makovčeva odgovorila, da vadba povezuje starodavne modrosti in moderni pristop. Izumitelj vadbe je dejal, da je pilates način življenja. "V tolikih letih prakse sem spoznala, da je to res. Da ti vse, kar potrebuješ v vsakdanjem življenju, treba je izvesti samo prenos," pojasnjuje Makovčeva. "Fokus in koncentracijo potrebujemo, da sledimo svojim sanjam, vzdržljivost potrebujemo, da se ne vdamo, elastičnost oziroma prilagodljivost potrebujemo za sprejemanje sprememb in nepričakovanih situacij, moč potrebujemo, da spremenimo težave in probleme v izzive," je navedla.

Dve veji pilatesa: tradicionalnejša in sodobnejša

Trenutno po besedah Rebove v svetu obstajata nekako dve veji pilatesa. Ena je 'klasična' – bolj tradicionalna, ki se zelo drži originalnih vaj – in druga sodobnejša. Pojasnila je še, da je preizkusila več šol in izobraževanj, nato pa se je ustalila pri eni izmed vrst klasičnega pilatesa.

Obe sogovornici poučujeta tako 'klasični' pilates oziroma pilates na blazinah kot tudi obliko pilatesa, ki se izvaja na stolih za pilates oziroma, natančneje, na stolih MVe, ki so sodobna različica lesenega stola za pilates. Ta vadba se od 'klasične' razlikuje tudi v tem, da vadba poteka ob spremljavi glasbe in je tako na nek način kombinacija fitnesa in pilatesa, še pojasnjuje Rebova in dodaja, da tako pilates približamo tudi tisti populaciji, ki se ji zdi, da je takšna vadba zgolj "brezvezno ležanje na blazinah".

Vadba na stolih za pilates bolj dinamična kot vadba na blazinah

Vaditeljici pilatesa smo povprašali tudi, kako poteka ena ura pilatesa na stolih. Odgovorili sta, da je struktura zelo podobna klasični uri pilatesa, le da je bolj dinamična. Ure pilatesa večinoma trajajo do 60 minut, začnejo pa se z ogrevanjem. Sledi dinamični del na stolih po ritmu glasbe, v zadnjem delu pa se lahko izvajajo še kakšne dodatne vaje ali sproščanje. "Predvsem pa se ura zaključi stoje. Da gremo iz dvorane z občutkom dolge, prožne hrbtenice in lepo držo," sta dejali.

Za koga vse je pilates primeren način vadbe?

Pilates je po besedah Rebove in Makovčeve primeren za vse starosti in stopnje treniranosti. Uporabljamo ga kot učinkovito metodo celostnega treninga ali preventivne vadbe proti osteoporozi, bolečinam v vratu in križu. Prav tako pilates izvajamo kot obliko rehabilitacije pri lažji obliki zdrsa medvretenčnih ploščic (bolezen hernia disci), pa tudi pri zvinih, mišičnih poškodbah in teniškem komolcu.

Sogovornici pa sta še poudarili, da se vaje pilates lahko prilagajajo vsakemu posamezniku, kar omogoča čim bolj optimalen učinek vaj.

Nekateri pravijo, da si star toliko, kot se počutiš, Josef Pilates pa je dejal, da si "star toliko, kot je gibljiva tvoja hrbtenica".

Avtor: Barbara Grm 
www.rtvslo.si

foto: PeakPilates

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !