Išči
Generic filters
foto:pixabay.com

Kako začeti z gibanjem?

Kristali 7 čakerKristali 7 čakerKristali 7 čaker
OGLAS
Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
MagijaMagijaMagija
OGLAS
Odločili ste se: dovolj imate celodnevnega sedenja v pisarni, na domačem kavču ali za gostilniškim pultom; želite izgledati kot Arnold Schwarzenegger v Terminatorju; s sodelavci želite preteči 10 kilometrsko preizkušnjo na Ljubljanskem maratonu. Sedaj se vam postavlja samo še eno vprašanje: kako in kje začeti?

Prvi korak je najtežji

Že na začetku vam moram povedati, da bližnjic pri gibanju, vadbi, telovadbi, treningu ali kakorkoli pač želite poimenovati telesno aktivnost, ni. Brez muje se še čevelj ne obuje in ne glede na to, ali gre za hojo, tek, kolesarstvo, plavanje, smučanje ali kaj drugega, se boste na koncu morali obleči v primerno obleko, zapustiti toplo zavetje doma in se začeti potiti. V nadaljevanju bom za primer vzel najpogostejšo obliko vadbe pri začetnikih, to je tek oziroma hoja, smiselno pa napisano velja tudi za druge dejavnosti.Kot pri številnih drugih stvareh v življenju je najtežje storiti prvi korak. Zunaj je mraz, doma pa tako prijetno toplo, doma lahko uživate ob gledanju televizorja in piškotih, zunaj vas čaka napor. Zato je na prvem mestu motivacija. Ni zaman rek, da se vse začne v glavi! V nadaljevanju sem pripravil seznam nasvetov o tem, kako svojo glavo in telo pripraviti do tega, da boste storili svoj prvi korak, ter kako na zadani poti nadaljevati:
 • V glavi si zastavite konkreten cilj, ki ga želite doseči. Ta cilj naj bo realen, uresničljiv. Če boste že na vašem prvem teku “direktno s kavča” želeli preteči 10 km, vam to najverjetneje ne bo uspelo. Domov se boste vrnili razočarani in izmučeni, to pa bo vplivalo na vašo nadaljnjo motivacijo za trening. Preteči 10 km je lahko vaš dolgoročni cilj, ki ga nameravati doseči npr. čez 3 mesece. Vmesni cilji pa naj bodo denimo: preteči 2 km; preteči 2 km brez vmesnih odmorov; izmenjaje hoja-tek premagati razdaljo 5/7/10 km in podobno. Doseganje vmesnih ciljev vas bo navdalo z zadovoljstvom in vam vlilo moči za nove, težje podvige.
 • V aktivnosti uživajte. Telesna aktivnost vam mora biti v užitek, sprostitev. Ob njej se odklopite od vsakodnevnih skrbi in si vzemite nekaj trenutkov zase in za zbistritev svojih misli.
 • Prosite svojo družino in prijatelje za pomoč in podporo. Psihična podpora je vsaj na začetku izjemnega pomena. Pojasnite jim svojo situacijo in cilje ter jih prosite, naj vam v težkih trenutkih pomagajo prebroditi krizo in ostati na začrtani poti.
 • Dogovorite se s prijateljem za druženje ob teku. Tako se bosta v težkih trenutkih lahko medsebojno spodbujala in lažje dosegla zastavljeni cilj. Ne škodi niti malo tekmovalnosti – lahko npr. tekmujeta, kdo bo tisti dan vztrajal dlje, ali kdo bo prvi prišel na cilj. Vendar je pri tem potrebna pazljivost, saj to lahko vodi v pretiravanje, ki se lahko konča s poškodbo ali prekomerno utrujenostjo (npr. najpogostejše so bolečine v mišicah ali “muskelfiber”).
 • Pridružite se tekaški skupini ali klubu. Tako boste obdani z ljudmi, ki imajo iste oziroma podobne cilje kot vi in se na svoji poti soočajo s podobnimi težavami. Iz njihovih izkušenj boste pridobili nasvete, kako v določeni situaciji ravnati, hkrati pa je tek v skupini psihološko precej lažji od samostojnega teka.
 • Aktivnost si lahko popestrite tudi na druge načine, npr. s poslušanjem glasbe, avdio knjig ali česa podobnega.
 • Ne sekirajte se zaradi slabega dneva ali izpuščenega treninga. Vsakdo ima kdaj slab dan, ko se ne počuti najbolje, ima polno glavo službenih skrbi, ali ko noge enostavno ne stečejo. Če se počutite zares slabo, je bolje, da izpustite trening in si naberete moči za naslednji dan, kot da poskušate na silo in se poškodujete ali zbolite. Zaradi enega slabega ali izpuščenega treninga ne bo konec sveta, pa tudi vaš napredek ne bo ogrožen.
 • V glavi si predstavljajte dogodke in občutke po aktivnosti. Začutite tisto prijetno utrujenost, ki vas obda po treningu. Zamislite si zadovoljstvo, ki ga občutite, ko veste, da ste naredili nekaj koristnega za svoje telo. Naj vas te misli spremljajo ob vaših naporih.

Vztrajnost je ključ do uspeha!Kako začeti z gibanjem? 1

Ko bo telesna aktivnost postala vaša rutina in bo gibanje postalo del vašega življenja, si lahko začnete zastavljati vedno višje in ambicioznejše cilje. Temeljna vodila, ki naj vas spremljajo na vaši poti do uspeha, sem strnil v sledeče točke:
 • Izberite aktivnost, ob kateri uživate in ki ob kateri se sprostite
 • Določite konkreten cilj, ki ga želite doseči. Nato si postavite več vmesnih ciljev, ki naj vam služijo kot usmeritev na vaši poti
 • Poskrbite za podporo vaših bližnjih in ljudi okrog sebe (npr. drugih tekačev v klubu ali skupini)
 • Poskrbite za to, da bo vaše telo pripravljeno na napor. Način prehranjevanja in dnevna razporeditev obrokov sta ključna za to, da bo vaše telo imelo dovolj energije za fizično aktivnost. Pri krajših razdaljah načeloma s tem ne bi smelo biti problemov, če pa ciljate na daljše preizkušnje, morate v mislih vedno imeti tudi prehrano.
 • Predvsem pa vztrajajte! Zapomnite si, da Rim ni bil zgrajen v dnevu. Nihče ni že ob rojstvu imel gore mišic, kondicije za prekolesariti Tour de France ali pa gibčnosti za izvedbo trojnega aksla. Z dobrim načrtom, trudom in vztrajnostjo vam bo uspelo doseči zastavljeni cilj!
Avtor: Klemen Šuligoj https://zazivibolje.wordpress.com

Ali ti je bil članek v pomoč?

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev

Priporočamo

Deli to s prijateljem