Šokantni izsledki uglednih znanstvenikov: Življenje v morjih izumira

London – Svetovna morja in oceani so v veliko slabšem stanju, kakor smo prej mislili, so sporočili ugledni svetovni znanstveniki za britanski BBC. Raziskava je namreč pokazala, da življenje v morjih hitro izumira.

Neomejeni ali slabo urejeni ribolov, onesnaževanje, podnebne spremembe na življenje v morjih vplivajo huje, kot je bilo sprva mišljeno. Vpliv škodljivih ekoloških sprememb na človeštvo je že možno občutiti, trdijo strokovnjaki, zbrani v mednarodnem programu za preučevanja stanja v oceanih (IPSO).

“Naša nova odkritja so šokantna. Ko smo preučili vplive človeka na morje in oceane smo prišli do veliko hujših rezultatov, kakor smo sprva menili, da bomo. Spremembe se dogajajo hitreje in na načine, ki jih nismo predvideli,” je dejal Alex Rogers, direktor IPSO.

Hitrejše pojavljanje sprememb, o katerih govori Rogers, vključujejo še topljenje snega in ledu na Grenlandiji ter ledenikov na Antarktiki, dviganje gladine morja in emisije metana, ujetega na morskem dnu. Ove Hoegh-Guldberg, specialist za korale z univerze v Queenslandu, je razložil, da so se različni vplivi človeka “spojili” in zdaj ogrožajo življenje v morjih in oceanih. Po njegovih podatkih je tri četrtine koralnih grebenov na svetu že ogroženih.

Življenje na Zemlji je do danes petkrat prestalo “množično izumiranje”. Slednje je ponavadi povzročil udarec asteroida, nekateri znanstveniki pa so prepričani, da je tokrat kriv človek. S takšnim razmišljanjem se spogledujejo tudi na IPSU, čeprav menijo, da je še prezgodaj, da bi sprejemali kakršnekoli zaključke.

Zagotovo pa je, da bodo nekatere živalske vrste zaradi človeškega vpliva izumrle hitreje. “Spremembe se še nikoli niso odvijale tako hitro. Stopnja izumiranja je hitrejša, kmalu pa se bomo soočili s posledicami, ki jih bo to imelo na naš planet,” je še opozoril Rogers.

Avtor: (tp, agencije)
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: